Binnenland

‘Bij eenderde van alle stilgelegde voetbalwedstrijden zijn Marokkanen of Turken betrokken’

14-04-2016 09:46

Volgens hoogleraar Bestuur en Organisatie Paul Verweel, tevens oud-KNVB-bestuurder, zijn bij eenderde van alle stilgelegde voetbalwedstrijden Marokkanen of Turken betrokken. Verweel geeft hiermee Johan Derksen gelijk die beweerde dat Marokkanen problematisch zijn voor veel amateurclubs. In de Telegraaf haast Verweel zich overigens te zeggen dat “nog steeds zo’n zeventig procent van de incidenten wordt dus veroorzaakt door autochtone Nederlanders. Maar die excessen overvleugelen natuurlijk de wedstrijden waar het wel gezellig is.”

Verweel baseert zijn uitspraak op zijn jarenlange ervaring als vicevoorzitter jeugd bij de KNVB. Als bestuurslid had hij inzage in de namen en cijfers van probleemclubs, probleemspelers en probleemwedstrijden.

De KNVB zelf echter weigert een etnisch probleem te erkennen. “Wij registreren niet op etniciteit en elke speler die over de schreef gaat, pakken we aan”, aldus de KNVB in een reactie tegen de Telegraaf.

Hoogleraar Verweel is niet de enige die Derksen gelijk geeft. Ook Stan Baggen, voormalig bestuurder van voetbalvereniging Quick geeft Derksen “100 procent gelijk. “Wat hij deze week stelde, werd jaren geleden nota bene al beweerd door een Marokkaanse trainer bij onze club. De Marokkaanse leden draaien niet mee met bardiensten, rijden andere spelertjes niet naar uitwedstrijden, omdat ze vaak geen rijbewijs hebben en ze tonen geen of nauwelijks betrokkenheid bij de club.”

Overigens, en verrassend genoeg, doet de Telegraaf ook aan nuance. Zo wordt de verzuchting van Mohamed Ambari, secretaris van de Utrechtse voetbalvereniging Maghreb’90, opgetekend: “Ik heb geen idee waarop Derksen zich baseert. Iedere club heeft met agressie te maken. En ook het werven van goede vrijwilligers is lastig voor alle verenigingen.”