Buitenland

Duitse CDA: ‘Toestemming vervolging komiek geeft aan dat wij rechtstaat serieus nemen’

15-04-2016 16:24

De onenigheid binnen de Duitse regering over de vervolging van televisiekomiek Jan Böhmermann voor belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan liep langs partijlijnen. De betrokken SPD-ministers stemden tegen, maar de voorstem van bondskanselier en CDU-leider Angela Merkel gaf de doorslag, liet fractievoorzitter Thomas Oppermann vrijdagmiddag weten. Van een kabinetscrisis is volgens hem echter geen sprake.

Het besluit om de vervolging van Böhmermann voor belediging van een bevriend staatshoofd toe te staan, past volgens Oppermann “niet in een moderne democratie”.

Ook de voorman van de Turkse gemeenschap in Duitsland toonde zich teleurgesteld. Gökay Sofuoglu kan zich vervolging van Böhmermann voor belediging voorstellen, maar ziet niets in vervolging wegens belediging van een bevriend staatshoofd.

Merkels eigen CDU schaarde zich achter de bondskanselier. Volgens de algemeen secretaris toont de toestemming voor de vervolging van Böhmermann dat “de regering de rechtsstaat serieus neemt, ook als dat pijn doet”.

Anp