Buitenland

Hypocriet links tuig bedreigt Alain Finkielkraut, valt door mand

18-04-2016 09:54

De Franse filosoof Alain Finkielkraut werd uitgescholden, bespuugd en uiteindelijk verjaagd van het Parijse Place de la République. Hij en zijn vrouw kwamen een kijkje nemen bij de zogenaamde Nuit Debout. Dit zijn bijeenkomsten van extreemlinkse jongeren die via open inspraak-vergaderingen zonder leiders de burgers weer een stem willen geven en zich verzetten tegen onder andere het kapitalisme.

‘Het zijn fascisten’, zei Finkielkraut. ‘Ik ben verwijderd van een plein waar de democratie zou regeren, maar die democratie is een kletspraatje.’ Finkielkraut is onder andere bekend vanwege zijn kritiek op de islam en de multiculturele samenleving, en zoals bekend mag je dan door fatsoenlijke linkse burgers als paria behandeld worden en dienen je burgerrechten met voeten getreden te worden als je het waagt anders te denken dan de lieden die zeggen een ‘directe democratie’ voor te staan.

Gelukkig meent de Volkskrant een milde berisping te moeten uitspreken omdat Finkielkraut een extreemlinks krijswijf dat hem en zijn vrouw bedreigde, uitmaakte voor ‘zielige trut’. Tuig dat onrechtmatig een plein bezet, een gevaar vormt voor andersdenkenden en de vrijheid van medeburgers niet respecteert, is allemaal erg, maar “Finkielkraut op zijn beurt” deed dus wél wat terug mensen. Hij dacht daarbij ook beslist niet om De Tóón.

De actie werd met trots opgeëist door de Jonge Communisten. Schrale troost: de Nuit Debout-beweging zal, net als zijn ongewassen broertje Occupy, als een nachtkaars uitgaan. ‘Directe democratie’ met een gewelddadige meningen-Stasi is uiteindelijk zelfs voor rabiaat links een onhoudbaar concept.