Achtergrond

Turkse consul ging eerder boekje te buiten: tijd voor een diplomatieke tik op de neus

21-04-2016 12:12

De bizarre oproep van het Turkse consulaat in Rotterdam om namen door te geven van mensen die Erdogan of het Turkse volk beledigen, is een effectief middel voor de Turkse overheid om censuur uit te oefenen. Natuurlijk, het is een potsierlijke actie en gebruikt u het E-posta adressi [email protected] gerust om wat cartoons of gedichten naar de consul te mailen. Maar als we uitgelachen zijn, laten we dan even nadenken over de consequenties van deze oproep.

Er leven in Nederland ook veel Turken (en Turkse Koerden) die anti-Erdogan zijn. Voor zover zij nog de Turkse nationaliteit hebben, of familie die in Turkije woont, kan zo’n namenlijst buitengewoon vervelend uitpakken voor deze groep. In Turkije worden momenteel circa 2000 personen vervolgd voor belediging van president Erdogan.

Dan maar niet naar Istanbul?

Daarnaast zal zo’n lijst, of alleen al de suggestie dat er namenlijsten worden bijgehouden, er toe leiden dat de vrije meningsuiting wordt beperkt. Beroepssatirici of columnisten kunnen dit misschien aan hun laars lappen en besluiten om een stedentrip naar Istanbul dan maar achterwege te laten, maar de postbode, leraar of verpleegster zal wel drie keer nadenken alvorens een cartoon van Ruben Oppenheimer te Facebooken. Mission accümplished. De Turkse overheid oefent censuur uit op Nederlandse bodem, als een dommekracht Bokito met een heel gevoelig meisjes-achilleshieltje.

“Helaas. Ik moet wel met enige regelmaat naar Istanbul, dus ik ben, as we speak, mijn timeline aan het schonen. De chantage werkt”, meldde een Facebookvriend zojuist. QED.

erdogan censuur

Het graf van de Armeniër

En dit is niet de eerste keer dat de Turkse Consul-Generaal zijn landsgrenzen en boekje te buiten gaat: bij een Turkse demonstratie tegen de komst van een Armeens monument bij Almelo zorgde de Turkse overheid voor bussen naar de lokatie en sommeerde de consul de NederTurken om de demo bij te wonen. Op de demonstratie werd met vrolijke Ottomaanse marsmuziek gescandeerd: “Karabach zal het graf van de Armeniër worden”.

Pieter Omtzigt, Joël Voordewind, Kees van der Staaij, Harry van Bommel en Raymond van Roon stelden kamervragen en vroegen Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans om diplomatieke actie te ondernemen. Ook ligt er een aangifte van Armeense organisaties wegens haatzaaien, na anderhalf jaar is het OM er nog niet over uit of zij tot vervolging overgaat.

Intimidatie over de landsgrenzen

Over de meld-actie van het consulaat heeft VNL kamervragen gesteld, maar te hopen valt dat hier ook diplomatiek tegen wordt opgetreden. Een deel van de NederTurken laat nu zijn ware gezicht zien, zoals ik drie jaar geleden al voorspelde. Tenzij de Nederlandse overheid en bevolking nu korte metten maken met het gejengel van Pasja Erdogan, zijn lange tenen en zijn grijpgrage klauwtjes, kan Turkije gewoon over zijn landsgrenzen heen blijven intimideren.

Er is however 1 klein probleempje: Europa heeft zich in een positie gemanoeuvreerd waarin wij afhankelijk zijn van een gestoorde, islamofascistische megalomaan. De door onder andere Rutte en Merkel beklonken vluchtelingendeal met Turkije heeft de maniak alle troeven in handen gegeven. Het is dat we al lang geen ballen meer hebben hier, anders zou ik zeggen dat Erdogan ze stevig in zijn greep heeft. En de druk opvoert.