Nieuws

Ebru Umar deze ochtend nog voorgeleid in Turkije

24-04-2016 08:56

Ebru Umar, die gisteravond werd meegenomen naar het politiebureau vanwege een aantal tweets over de Turkse president Erdogan wordt nog deze ochtend voorgeleid. Ze wordt goed behandeld op het politiebureau zo laat ze aan ThePostOnline weten, en wordt vandaag nog voorgeleid. Die voorgeleiding zou deze ochtend om 10 uur al zijn.

“Ik zit hier buiten met een kop thee”, meldde ze eerder vanmorgen monter. Ze is inmiddels op weg naar een rechtbank.

Op Twitter meldden zich gisteren mensen die opgewekt mededeelden dat ze haar tweets hadden doorgegeven aan de Turkse autoriteiten.

Reactie Nederlandse politiek

De ontwikkelingen rondom het politiebezoek en de ‘kliklijn’ van Erdogan werden direct veel besproken, onder #freeebru. Vanuit de politiek volgden ook reacties, en er zijn vragen gesteld. CDA-Kamerlid Raymond Knops wil zo snel mogelijk opheldering van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) over “de lange arm van Erdogan”.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft aan minister Bert Koenders van Buitenlandse zaken gevraagd zo spoedig mogelijk om meer duidelijkheid te vragen van de Turkse overheid, gelet op “de dubieuze staat van dienst van Turkije m.b.t persvrijheid”.

NVJ ‘ontstemd’ over aanhouding

De Nederlandse journalistenvakbond NVJ is ontstemd over de aanhouding van columniste Ebru Umar in Turkije, zo weet het ANP te melden. De bond plaatst “ernstige vraagtekens” bij de mensenrechtensituatie in het land. Het is helaas niet ongebruikelijk dat er journalisten worden opgepakt, stelt algemeen secretaris Thomas Bruning zondagochtend tegenover het persbureau”

“Het land denkt zich alles te kunnen permitteren”, aldus de vakbondsman die in zijn reactie ook verwijst naar de eerdere arrestatie van journaliste Fréderike Geerdink en anderen. Politieke druk en veel media-aandacht zijn volgens Bruning de wapens die we op dit moment hebben om Umar te steunen en helpen. Geerdink zelf hoopt ook dat politieke druk zal helpen om Umar snel vrij te krijgen.

“Dit is echt verschrikkelijk en slaat helemaal nergens op. Ze zal net als ik toen verbijsterd zijn geweest toen ze ineens bij haar voor de deur stonden. Je gelooft het gewoon niet dat je meedoet en schiet behoorlijk in de stress”. De NVJ heeft contact opgenomen met het ministerie van Buitenlandse Zaken om meer helderheid te krijgen over de zaak.