Buitenland

Turkije wilde Zweedse documentaire over Aramese genocide censureren (in Zweden)

25-04-2016 15:24

Update: het blijkt hier niet te gaan om de Armeense genocide maar om de Aramese genocide, die ook plaatsvond rond de tijd van de Armeense genocide. Ook de Aramese genocide vond plaats in het Ottomaanse rijk, dus ook deze genocide wordt door Turkije ontkend.

De Turkse ambassade heeft de Zweedse televisiezender T4 aangeschreven om die te weerhouden van het uitzenden van een documentaire over de Aramese genocide. T4 negeerde het verzoek echter en zond de film zondagavond toch uit. Het station heeft de gewraakte brief van de ambassade op zijn website geplaatst.

Turkije erkent wel dat in de nadagen van het Ottomaanse Rijk veel Aramenen zijn omgekomen, maar verzet zich fel tegen het beladen etiket ‘volkenmoord’, dat onder meer de Verenigde Naties en Nederland aan de gebeurtenissen hebben gehecht. De Turkse ambassade in Stockholm benadrukte in haar verzoek aan T4 dat zij de vrijheid van meningsuiting eerbiedigt, maar hoopt de zender van haar lezing te overtuigen.

In Europa groeit de argwaan over Turkse bemoeienis met de pers en de kunsten. De Turkse regering vroeg Duitsland de afgelopen weken onder meer om de vervolging van een televisiekomiek en maakt veel werk van het uitdragen van haar standpunt over heikele kwesties als de Armeense genocide.

Anp