Nieuws

Ebru Umar moet voorlopig nog in Turkije blijven

05-05-2016 11:13

Columniste Ebru Umar kan Turkije nog niet verlaten. Eerder vandaag zou ze van de openbaar aanklager horen of ze het land zou mogen verlaten, maar ze moet dus nog langer in het land blijven als verdachte.

‘Nieuwe aanklacht bij elk media-optreden’

Ze werd in april van huis gehaald in Turkije. “Mij is inmiddels duidelijk dat ik ben meegenomen vanwege enkele tweets over de Turkse president Erdogan“, zo liet ze ThePostOnline weten. Geenstijl meldt dat het langer vasthouden van Ebru Umar verband zou houden met ondermeer een cartoon, die Linda Zoon maakte om Umar een hart onder de riem te steken. Tegenover TPO bevestigt ze desgevraagd dat de Turkse overheid ook over de getweette tekening van Linda Zoon valt. Zoon maakte ook tekeningen voor het blad dat Umar vorig jaar mede lanceerde, FAB Magazine.

Ook een Skype-interview dat ze aan De Telegraaf gaf wordt haar niet in dank afgenomen, zo meldt Metro. Dat blad publiceerde eerder de nu gewraakte tekening van Umar-aan-de-Turkse-ketting en citeerde ook uit het Skype-interview.


Bovenstaande tekening kan volgens de Turkse overheid niet door de beugel

Minder leuk. Op elk media optreden en elke column over Erdogan/Turkije volgt nu een nieuwe aanklacht. Wanneer ik terug naar NL mag weet niemand”, zo laat ze nog aan Geenstijl weten.

Politieliaison

Ebru heeft in Turkije inmiddels ook beveiliging. De Nederlandse staat heeft een politieliaison afgevaardigd om een risicoprofiel op te stellen. Deze bood Umar namens de Nederlandse overheid ook beveiliging aan in Turkije. De ambassade zorgt ervoor dat Umar sinds vorige week permanent vergezeld is van een medewerker. Eerder werd in haar huis in Nederland ingebroken, terwijl ze vast zat in Turkije.