Binnenland

COC woest over bevrijdingsdagoptreden homohatende rapper Steen

06-05-2016 15:02

De organisatie van het Bevrijdingsfestival Utrecht heeft zich de woede op de hals gehaald van COC Nederland vanwege het optreden van rapper Steen. De homobelangenorganisatie stelt dat de rapper zich in het verleden negatief heeft uitgelaten over homo’s. “Het is schandalig dat zo’n homofobe rapper optreedt op het ‘vrijheidspodium’ van een Bevrijdingsfestival”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke vrijdag.

“We gaan er van uit dat het een onbedoelde fout is van de organisatie en rekenen er op dat ze daarvoor excuses aanbieden”, aldus Ineke.

Volgens het COC zou Steen diverse tweets hebben gestuurd met beledigende teksten, zoals eentje in 2011: “Ik bouw nog wel een keer een concentratiekamp om 2/3 van de scene te vergassen!”

Rapper Steen liet vrijdag in een reactie aan het ANP weten dat hij de ophef niet begrijpt en dat hij met de betreffende tweet op de rapscène doelde. Hij is naar eigen zeggen geen homohater, “ik heb zelfs een bedrijf met twee lesbiennes”, maar erkent dat zijn teksten “vrij controversieel” zijn. “Ik schop tegen een hoop dingen aan, dat doe ik als muzikant en het is gewoon fictief.”

Spijt heeft hij dan ook niet van zijn uitlatingen. Volgens de rapper was het optreden donderdag “super”. “Iedereen ging helemaal los, je zag alle kleuren, rassen en geaardheden.”

Hij noemt zijn raps “een kunstuiting”. “Ik begrijp wel dat ze mij hebben geboekt, omdat ik juist dingen zeg die ver gaan, maar dat kan in Nederland.”

De organisatie van het Bevrijdingsfestival Utrecht komt later op de dag met een reactie, liet een woordvoerster weten.

Anp