Buitenland

7 Nederlanders zwaargewond na buscrash in België

06-05-2016 14:20

Een bus met circa vijftig Nederlanders en Belgen die enkele dagen naar Parijs zouden gaan is vrijdag na het middaguur verongelukt in België. De dubbeldeksbus reed omstreeks het middaguur in op een vrachtwagen, waarna een tweede vrachtwagen ertegenaan reed. De Bulgaarse chauffeur van deze truck zou ook zwaargewond zijn. 24 Nederlanders en 1 Belg moesten naar het ziekenhuis.

Update 18.28 – Chauffeur Bulgaarse vrachtwagen overleden

Het ongeluk met een Nederlandse bus in België vrijdag heeft alsnog een mensenleven geëist. De chauffeur van de Bulgaarse vrachtwagen die achterop de Nederlandse touringcar knalde, is overleden, zo meldt de gemeente Kortrijk.

Update 15.46 -Zeven Nederlanders zwaargewond

Bij het busongeluk in België zijn acht zwaargewonden gevallen. Twee van hen verkeren in kritieke toestand. Dat maakte burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne vrijdagmiddag bekend op een persconferentie, meldt de VRT. Zeven zwaargewonden komen uit Nederland. Ook een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur raakte ernstig gewond.

Update 15.04 – 24 Nederlandse slachtoffers naar ziekenhuis

24 Nederlandse slachtoffers van het busongeluk in het zuiden van België zijn vrijdag in het ziekenhuis in Kortrijk opgenomen. Dat meldde de alarmcentrale van de ANWB. Ook een Belgische passagier van de bus is in het ziekenhuis beland.

Update 14.55 – 25 gewonden naar ziekenhuis, 2 ernstig

Bij het busongeluk in het zuiden van België zijn vrijdag 25 mensen gewond geraakt, van wie twee ernstig. Zij worden naar een ziekenhuis vervoerd. Dat laat een woordvoerder van de Belgische veiligheidsregio Fluvia weten.

In de Nederlandse bus zaten 66 mensen, onder wie ook Belgen. Hoeveel Nederlanders erin zaten is nog onduidelijk.

Een van de zwaargewonden is de chauffeur van de vrachtwagen die op de bus botste. De lichtgewonden hebben klachten van uiteenlopende aard, aldus de zegsman.

De gemeente Kortrijk is bezig te inventariseren wie er in de bus zat die vrijdag verongelukte. De inzittenden die niet gewond zijn geraakt, worden opgevangen in een brandweerkazerne in de Zuid-Belgische plaats, laat een woordvoerder weten.

Het ongeluk gebeurde op de E17 richting Frankrijk, ter hoogte van Moeskroen. De snelweg is afgesloten.

De brandweer is bezig mensen uit de bus te halen. Andere passagiers staan langs de kant van de weg en worden verzorgd.

Op beelden is te zien dat het gaat om een bus van het bedrijf BOVO. Bij dit bedrijf in Roelofarendsveen heeft men geen tijd om de pers te woord te staan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en de alarmcentrale van de ANWB hebben nog geen nadere informatie.