Buitenland

Man steekt 4 mensen neer in München, zou allah akbar hebben geroepen, 1 dode

10-05-2016 09:15

UPDATE 13:02: Er is waarschijnlijk toch GEEN sprake van een islamistisch motief voor de dodelijke steekpartij. Dat heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann dinsdag na een kabinetszitting van de deelstaatregering gezegd. Wel heeft de verdachte Paul H. zijn daad bekend en zou er inderdaad psychische- en drugsproblematiek spelen.

UPDATE 12:40: Joachim Herrmann, de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, laat weten dat de verdachte Paul H. niet meewerkt aan verhoor. Men spreekt vooralsnog van een ‘mogelijk islamistisch motief.’

UPDATE 11:32: Dader heet Paul H. uit Giessen, Hessen en is volgens Holger Schmidt, terreurexpert van de ARD, een verslaafde psychiatrisch patiënt.

UPDATE 10:53: De dader is afkomstig uit Hessen, en heeft de Duitse nationaliteit. Hij gebruikte een tien centimeter lang mes, daarmee stak hij in de trein iemand neer. Daarna stak hij een volgende slachtoffer neer in het station van Grafing, vervolgens viel hij twee fietsers aan, waaronder een krantenbezorger. De zwaargewonde verkeert nog altijd in levensgevaar, volgens de minister van binnenlandse zaken van Beieren Joachim Herrmann. Het station is weer vrijgegeven voor treinverkeer.

UPDATE 10:34: De slachtoffers: er viel één dode (50). Drie personen (58, 55, 43) raakten gewond, één van hen is in kritieke toestand.

UPDATE 10:27: Dader zou een 27-jarige man zijn en is geen bekende van de politie. Hij zou dingen hebben geroepen waaruit mogelijk een ‘politiek motief’ blijkt voor zijn daad, aldus nieuwszender Bayerische Rundfunk. Bild meldt dat de man ook ‘jullie ongelovigen’ zou hebben geroepen. Meer beeld, waaruit blijkt dat de dader blootsvoets opereerde, hier.

UPDATE 9:18: De zwaargewonde is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken, melden Duitse media. De Münchense Officier van Justitie heeft een nieuwsstop afgekondigd.

Een jonge man heeft dinsdagochtend op een treinstation in Grafing bij München reizigers aangevallen met een mes. Vier mensen zijn gewond geraakt, een van hen levensgevaarlijk, meldt de Bayerische Rundfunk.

De vermoedelijke dader kon nog op het station door politieagenten worden overmeesterd. De politie onderzoekt getuigenverklaringen, volgens welke de messentrekker “Allahu akbar” (Allah is groot) had geroepen.

(ANP)