Binnenland

Ebru Umar naar geheim adres: ‘Mensen bedreigen is niet normaal’

12-05-2016 08:46

Ebru Umar wordt ondergebracht op een geheim adres. Ook meldt de columniste haar openbare optredens bij de instanties, zegt ze in een donderdag gepubliceerd interview met De Telegraaf.

“Ik heb inmiddels een gesprek gehad met het Openbaar Ministerie van Amsterdam en de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid”, zei Umar tegen de krant. “Bottom line is dat mensen mij zullen blijven herkennen, blijven uitschelden en blijven bedreigen”.

De columniste mag daarom niets zeggen over waar ze de komende tijd verblijft. De mate waarin ze wordt beveiligd is volgens Umar nog niet vastgesteld. “Er is een dreigingsanalyse gemaakt. Voorlopig hebben we afgesproken dat ik openbare optredens meld bij de instanties. En hoe ik dan verder beveiligd word en de mate waarin is nog niet vastgesteld”, zei ze. “Ik wil vooral mijn leven terug. En ik wil dat die lui ophouden met mij bedreigen. Mensen bedreigen is niet normaal.”

Umar werd een kleine drie weken terug op haar vakantieadres in de Turkse stad Kusadasi aangehouden wegens kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Ze is sinds woensdag weer in Nederland.

Anp