Binnenland

Politie dreigt burgerwacht Ede Veldhuizen met vijfduizend euro boete

13-05-2016 10:58

Omroep Gelderland meldt dat bezorgde Edenaren van buurtgroep Ede Veilig samen met leden van de extreemrechtse groepering Identitair Verzet, van plan waren om vanavond in de wijk te patrouilleren. De Edese wijk Veldhuizen zucht onder straatterreur van Marokkaanse jongeren na het sluiten van een koffiehuis waar zij veel kwamen.

Er gingen auto’s in vlammen op en jongeren gooiden stenen naar buren en een journaliste van Powned. Goedwillende Marokkanen organiseerden een protestmars tegen het geweld en de Marokkaanse consul sprak de jongeren toe.

Nu is er dus het burgerwacht-initiatief van Ede Veilig en Identitair Verzet, maar burgemeester Van der Knaap laat bij monde van zijn woordvoerder weten dat hij denkt dat het contraproductief kan werken. “Er bestaat vrees voor de openbare orde. Want wat voor reactie gaat dit opleveren?” zo laat woordvoerder Faas weten. De politie heeft dan ook eventuele wachtlopers gewaarschuwd dat zij een boete van vijfduizend euro kunnen krijgen als zij de noodverordening of het samenscholingsverbod negeren.

Lokale initiatieven van buurtbewoners, zoals Whatsapp-groepen en een extra rondje lopen op straat, moedigt de burgemeester volgens hem juist aan. Of Identitair Verzet en Ede Veilig vanavond de straat op gaan en de aangekondigde hoge boetes incasseren is op dit moment niet duidelijk. Bewoonster Anna laat weten aan Omroep Gelderland dat praten met het tuig geen zin heeft. “Dat is geprobeerd, en het enige dat je dan krijgt is hele nare scheldwoorden naar je hoofd.”