Zo absurd is het katholicisme anno 2016

17-05-2016 12:33

Er zijn in het jaar des heeren 2016 dus echt mensen die serieus zich bezighouden met zaken die we onder alle andere omstandigheden een reden voor acute opname zouden vinden. Lees onderstaande op hol geslagen afgoderij eens rustig door:

De officiële goedkeuring van de Amsterdamse Mariaverschijning (2002) van Maria als “Vrouwe van alle volkeren” door de bisschop J.M.Punt, en de aanstaande dogmaverklaring van het “dogma van Amsterdam ” c.q. het vijfde Mariale dogma, bieden een nieuwe kans voor een pausbezoek aan Nederland en Amsterdam.

De afkondiging – door de paus – van het vijfde Mariale dogma dat zijn directe oorsprong vindt in de Mariaverschijning van Amsterdam van 1945, zal Maria erkennen als “Moeder van de gehele mensheid” en als voorspreekster, middelares en medeverlosseres. Thans wordt het verzoek voor dit dogma al door ruim 800 bisschoppen en kardinalen ondersteund. Tevens hebben al meer dan 7.000.000 katholieken petities voor dit dogma ondertekend.

Een geloof in Het Hogere, als vertroosting voor de dolende ziel of als verklaring voor het Al, ook de verstokte atheïst kan daar doorgaans wel enig begrip voor opbrengen. Maar serieus, een hallucinatie omtrent een mevrouw die al 2000 jaar dood is en die als gevolg van haar totaal onbewezen verschijning ‘Moeder van de gehele mensheid’ dient te worden, het is zelfs voor katholieken wel heel primitief.

Dan komt er een paap uit de mouw:

De Mariaverschijning van Amsterdam, waarin Maria als Vrouwe van alle volkeren genoemd wordt, ligt geheel in lijn ligt met wat Paus Franciscus probeert te doen in de kerk. Hij wil een zachter, barmhartiger en uitnodigender beeld neerzetten. Ook wil hij graag in dialoog gaan met andere religies. Maria is o.a. een ideale schakel tussen het christendom en de islam, omdat Maria onder Moslims ook wordt vereerd. Maria wordt in de Koran vaker genoemd dan in de Bijbel. Efese in Turkije, waar het ‘huisje van Maria staat’, trekt jaarlijks 3 miljoen islamitische bedevaartsgangers.

Ach natuurlijk. Maria als het SuitSupply-meisje, leuk PR-mokkel voor het aanboren van nieuwe markten! Echt, ieder zijn sprookje, maar honderden ‘celibataire’ mannen in rode ponnetjes die zich in volle ernst buigen over de ‘verschijning’ van een al 2000 jaar dode ‘maagd’, Monty Python zou het niet hebben kunnen verzinnen. Zo primitief, achtergebleven en infantiel is de Kerk, ook onder de populaire Paus Franciscus.

Dit kun je relativeren. De wereldlijke macht van de moederkerk is tanende, ze hervormen zich, de islam is een groter probleem, toch? Allemaal waar, maar vergeet niet dat het kindermisbruikschandaal walgelijk laks is opgelost. Vergeet niet dat met name in Azië, Latijns-Amerika en Afrika de Roomse kerk nog altijd ongecontroleerd weeshuizen en internaten laat runnen door geestelijken met een nagenoeg onaantastbaar maatschappelijk aanzien. Vergeet niet dat ook de ‘gematigde’ Franciscus homoseksuelen en vrouwen als minderwaardig beschouwt. Vergeet ook niet de puissante rijkdom van de Kerk, de volgende keer dat Franciscus, omringd door fotografen, de voeten van de armen wast. En vergeet vooral niet wat Christopher Hitchens zei:

Religion now comes to us in this smiley-face ingratiating way, because it has had to give so much ground and because we know so much more. But you have no right to forget the way it behaved when it was strong, and when it really did believe that it had God on its side.

Het gehannes met de zombiemaagd is om te lachen, de Roomse kerk als force of evil in de wereld (Stephen Fry legt u hier in een absolute must-see powerrant uit waarom) is dat nog altijd beslist niet.