Achtergrond

Bonusquote: juf Nederlands wil eindexamen zonder Westerse, halfblote vrouwen

19-05-2016 10:13

Iris van Erve is juf Nederlands in Rotterdam en vindt het SUPERGEMEEN dat er bij het eindexamen Nederlands punten worden afgetrokken als leerlingen…fout Nederlands schrijven.

Echt waar!

Ik vind Nederlands echt heel belangrijk en vertel ouders altijd dat ze de televisie wel op NPO 1, 2 of 3 moeten zetten. Maar ik kan het ze niet opleggen en eigenlijk snap ik maar al te goed waarom aan die band met het ‘thuisland’ zo vastgehouden wordt. Feitelijk hebben leerlingen die uit zo’n situatie komen problemen die vergelijkbaar zijn met dyslectici: ze zullen nooit perfect Nederlands kunnen schrijven en lezen.

Eisen stellen aan correcte spelling zijn eigenlijk een soort racisme, vindt juf Iris. Verder vindt zij het superkwetsend dat examens Nederlands op een Nederlandse school vaak over Nederlandse onderwerpen gaan.

Tel hierbij op de tekstkeuze. Zo werd in een voorgaand jaar verhaald over reality-tv Barbie. Hoewel ik geen aflevering bekeken heb, weet ik waar deze soap over gaat. Zo niet mijn leerlingen. Zulke westerse halfblote vrouwen passen niet in de thuiscultuur van Tugce en ook niet in die van Metehan of Yasemin. Daar wordt thuis überhaupt geen Nederlandse televisie gekeken of een Nederlands blad gelezen.

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat er voor de parallelle samenleving ook parallelle examens worden gemaakt he. Maar het gaat Iris niet ver genoeg, eigenlijk moet gewoon het hele media-aanbod worden aangepast op lidwoord-verhaspelende kromspellers uit Slachtofferrokko en Schotelkijë. Iris hosselt namelijk een abo voor haar klasje maar dan drukt die dekselse courant weer zaken af waar haar parallelpupillen helemaal niet tegen kunnen!

Ik dwing financiering voor een klassenabonnement af. Maar zelfs ik – wit, intellectueel – verbijt mij als een drieluik over de Armeense genocide start. Het abonnement is wekenlang onbruikbaar.

Ja als kranten historische gebeurtenissen gaan bespreken die een of andere thuislanddictator van juf Iris’ betuttelprojectjes niet waar wil hebben, dan is zo’n medium dus ‘onbruikbaar.’ Juffen als Van Erve zijn een schande voor hun vak, een juf die een knip voor de neus waard is zal haar leerlingen niet zo onderschatten en in een zelfgebreide safe space stoppen. Lichtbruine kindjes hoeven niet goed te spellen en moeten beschermd worden tegen feiten, lekker bezig Iris. Die kinderen leren niks en wij zitten wéér een generatie opgescheept met types die weigeren Nederlandse normen en waarden te erkennen, maar wel hebben geleerd dat zij eisen mogen stellen aan examenregels van een taal die zij niet fatsoenlijk machtig zijn. En dat zij het recht hebben gevrijwaard te blijven van bepaalde feiten en meningen.

Juf, juf, ju-huuf, wij hebben een vraag: spel je weg-met-ons mét, of zonder koppeltekens?

UPDATE: Aha. Er komt een Aapnootmies uit de mouw. Mevrouw Van Erve geeft les aan het Cosmicus College in Rotterdam. En de Cosmicus-scholen zijn vehikels van de Turkse Gülen-beweging, ook al doen zij daar zelf heel geheimzinnig over. Parallellisering via het onderwijs, kan gewoon in Nederland, met dank aan nuttige idioten als Juf Iris!