Weten & Tech

Mans En Garde: de F-35 komt (Gripen E ook)

21-05-2016 16:00

F35KLU

 

Wellicht komen er zelfs twee Nederlandse (test) F-35s vanaf Edwards Air Force Base in Californië overvliegen om in Nederland aanwezig te zijn op de Luchtmacht Open Dagen van 10 en 11 juni. Voorafgaand aan de Open Dagen gaan de F-35s onder andere ‘belevingsvluchten’ uitvoeren. Tijdens deze vluchten kunnen omwonenden wennen aan de herrie die ze maken, en dit vergelijken met de huidige herrie van F-16s. Voor zover deze nog herrie kunnen maken.

Luchtmacht F-35 testexemplaar (foto: Defensie)
F35KLUb

Ondertussen in Zweden… .

Presentatie Saab Gripen E

Daar rolde afgelopen week op 18 mei het eerste Saab Gripen E prototype in de Linköping fabriek naar buiten. Toegegeven, Nederland -althans de regering en Defensietop- heeft weliswaar haar neus opgehaald voor dit toestel, net als voor de Super Hornet of een nieuwe F-16 (bijvoorbeeld Block 60), maar toch.

Lange Gripen E promo-analyse (start 4:35)

 

Mocht de Amerikaanse regering alsnog besluiten om vanwege de ontwikkelingsproblemen van de F-35, en de stuksprijs ervan, een ‘RAH-66 Comanche‘ te doen, komt zo’n Gripen E (Saab .pdf) misschien opnieuw in beeld.

De VS heeft een rijke geschiedenis van afgeblazen projecten die eigenlijk te groot leken om af te blazen. Dat bij het schrappen van aanschafprogramma’s soms slachtoffers vallen onder partnerlanden wordt hierbij voor lief genomen. De Britten kunnen daar boeiende verhalen over vertellen. Niet dat velen zich de ‘Skybolt Crisis‘ nog herinneren.

*satire* Daar Nederland niet veel meer heeft om er onder te hangen, kan dit met de deels interne ophanging van een F-35 beter ‘onder de pet’ worden gehouden */satire*.

Gripen E potentie (foto: Saab)
gripenweaponsystems

F-35 interne wapenophanging (foto: wiki, upload van Dammit)
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Tot slot. Over herrie gesproken. Uit de serie ‘Weet je wie ook ~?’. Weet je wie ook herrie maakten rond Leeuwarden? De deelnemers van de oefening Frisian Flag 2016 vorige maand.

33 x full afterburners I – Oefening Frisian Flag 2016
https://youtu.be/vHbx5sfD018

33 x full afterburners II
https://youtu.be/UeenAh7c_A0

 

Titelfoto: Luchtmacht F-35 testexemplaar (foto: Defensie)