Opinie

Bonusquote: een échte wetenschapper over ‘allergie voor elektromagnetische-straling’

23-05-2016 15:13

“‘Allergie voor elektromagnetische straling’. En dan te bedenken dat in een huiskamer waar het 20 graden Celsius is, de stralingsdichtheid van de warmtestraling (volgens de wet van Stefan-Boltzmann) ruim 400 watt per vierkante meter is. Dat is óók ‘elektromagnetische straling’, van een frequentie die ruim 10.000 maal zo hoog is als die gevreesde WiFi-straling (in Nederland bedraagt de frequentie van WiFi ongeveer 2.4 Ghz).

Nu kun je natuurlijk nog tegenwerpen dat WiFi-straling ‘coherent‘ is. Het is inderdaad waar dat je coherente golven kunt opvangen, daar zijn ze dan ook voor bedoeld. Coherente golven vang je het beste op met een antenne. (Voor de duidelijkheid: een antenne is iets van metaal waardoor heel gemakkelijk elektrische stroompjes kunnen lopen, bijvoorbeeld onder invloed van elektromagnetische velden van telefoon of radio, waar bovendien ook nog iets aan vastzit om die minuscule elektrische stroompjes te versterken.)

Dus in feite beweren sympathisanten van die mevrouw, en die mevrouw zelf, dat er in het menselijk lichaam eigenlijk een soort antennes zitten die zo’n coherent signaal kunnen opvangen maar daar vervolgens slechts één ding mee kunnen doen, namelijk het lichaam een beroerd gevoel geven.

Dit is, kortom, een voorbeeld van het zogenaamde ‘nocebo-effect‘ van rare verhalen.”

 

Aldus Jan Willem Nienhuys, wiskundige, en niet geheel toevallig bestuurslid van Stichting Skepsis over de fabel ‘allergie voor elektromagnetische straling en WiFi’. We hebben het door AT5 volstrekt kritiekloos en als serieuze waarheid gebrachte artikel Amsterdamse ‘vluchtte’ uit stad wegens elektromagnetische straling maar even aan deze scepticus voorgelegd, anders gaan mensen het straks nog geloven ook.

Mocht u onverhoopt toch nog last hebben van WiFi-straling, 4G-terreur of andere extreem zwakke voor het menselijk lichaam onschadelijke elektromagnetische velden die kennelijk door aluminiumfolie kunnen worden tegengehouden, maak dan van de nood een deugd en laat uzelf verhuren als antenne. Of gewoon als gasthoofdredacteur van de Paravisie.