Binnenland

Advocaten luiden noodklok misstanden inbeslagname politie en justitie

28-05-2016 12:02

Bij invallen, doorzoekingen en arrestaties door politie en justitie worden op grote schaal geld en waardevolle goederen ontvreemd. Dat stellen strafrechtadvocaten zaterdag in EenVandaag. Het varieert van juwelen en sieraden tot enorme hoeveelheden geld, drugs en andere waardevolle spullen. “Alles wat kan gebeurt, alles. Geld, sieraden, drugs, auto’s, Rolexen”, zegt strafpleiter Louis de Leon. Alle strafpleiters hebben tientallen malen per jaar te maken met dit fenomeen. Advocaat Peter Plasman: “Het is eigenlijk bijna een soort van perfecte misdaad. Want degene van wie het is, houdt zijn mond.”

Geen aangifte

Topadvocaten uit het hele land stellen dat zij tientallen keren per jaar achter spullen aangaan die verdwenen zijn bij inbeslagnames. Toch doen in veel gevallen mensen geen aangifte van diefstal. Als bijvoorbeeld een kilo drugs verdwijnt, dan is dat alleen maar voordelig voor de strafzaak van een verdachte, aldus advocaat Peter Plasman: “Zijn kansen in de strafzaak worden daardoor beter. Hij heeft geen enkel belang om dit aan te gaan kaarten.”
Advocaat Mark Teurlings: “Bij wie ga je klagen als een kilo cocaïne weg is? Bij de politie? Dat wordt een lastige zaak.”

Maar ook dure spullen verdwijnen of worden verwisseld voor nepartikelen na inbeslagname, aldus de advocaten. Weski: “Mijn cliënt had een echte Rolex mét echtheidscertificaat die in beslag genomen werd en hij kreeg een nep-Rolex terug.”

Vertrouwen kwijt in politie en justitie

De advocaten zijn het vertrouwen kwijt in een eerlijke overheid. Mark Teurlings: “In het begin van je carrière heb je nog vertrouwen in politie en Justitie. Officieren die altijd eerlijk zijn. Politie die altijd eerlijk is. Het is onzin.”

Ook Inez Weski is alle vertrouwen kwijt: “Ik heb geen vertrouwen in het politie- en justitieapparaat.”
Advocaat Louis de Leon: “Je hebt weinig keus, het is overheid, je moet het ermee doen. Maar het is niet zo dat ik ze per definitie vertrouw.”

Nationale Ombudsman: onderzoek naar inbeslagname door politie en justitie

De Nationale Ombudsman is naar aanleiding van de vele klachten over inbeslagname, een groot onderzoek gestart. De resultaten hiervan worden deze zomer verwacht.

Politie en Justitie willen niet in uitzending reageren

Noch de Nationale Politie, noch Justitie wil reageren in de uitzending van EenVandaag. Beiden hebben de kritiekpunten anderhalve week van tevoren gekregen. Ook hebben ze afgelopen woensdag de uitzending al gezien. Politie en Justitie laten schriftelijk weten dat ze “er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het beslagtraject helder en zorgvuldig verloopt. Advocaten vertellen aan EenVandaag dat er vaker spullen, geld, sieraden en drugs zouden verdwijnen. Indien we de casussen – die niet concreet worden gemaakt – zouden kennen zouden we ze tot op de bodem uitzoeken. Indien er iets misgaat roepen we de betrokkene op om aangifte te doen.”

 

Uitzending EenVandaag zaterdag 28 mei 2016 om 18.15 uur op NPO 1