Binnenland

Schokkend: honderden medische missers per jaar in doofpot gestopt

30-05-2016 17:26

Medische missers in ziekenhuizen waarbij honderden doden per jaar vallen worden stelselmatig in de doofpot gestopt en worden nooit aangemeld bij de inspectie gezondheidszorg. Dit blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws waar de redactie na een jarenlange juridische strijd de lijsten met ziekenhuisdoden van de inspectie voor volksgezondheid in handen kreeg.

Uit vergelijking van de lijsten met gemelde ziekenhuisdoden met berekeningen van het totale aantal dodelijke medische missers blijkt dat maarliefst 60 procent van de doden door medische missers niet werd gemeld bij de inspectie. Het gaat bij deze doden vaak om baby’s en 65-plussers.

Bij de gevallen die wel bekend zijn bij de inspectie gaat het in 90 procent van de gevallen om fouten in de medische behandeling die werden gemaakt in het ziekenhuis.

De inspectie erkend dat ziekenhuizen te weinig melding maken van medische missers.

U kunt hier zelf nazoeken of het ziekenhuis bij u in de buurt wellicht grossiert in dode patiënten door medisch falen

Lees ook: het schrijnende verhaal over Roos (16) en Juri (19) die stierven door falende artsen in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. In één van de gevallen had het op tijd melden van misstanden waarschijnlijk het leven van de patiënt gered.