Buitenland

Sinds jaar 2000 extreem veel Franse Joden vertrokken uit Frankrijk wegens antisemitisme

31-05-2016 23:53

Rectificatie-update: volgens RT is het aantal Joden in Frankrijk ‘gehalveerd’ maar er blijken geen cijfers voor deze stelling voorhanden. Het lijkt dan ook sterk dat het om de helft gaat. Wel zijn er voldoende cijfers (zoals hier en hier) die onderbouwen dat er hoe dan ook veel Joden uit Frankrijk vertrekken, veel meer dan uit andere landen. Overigens zijn al die media het er ook over eens dat complete cijfers ontbreken (het zijn telkens schattingen), dat alleen het aantal naar Israel emigrerende Joden wordt bijgehouden en dat de definitie van ‘Joods’ nogal ruim kan worden gezien.

We hebben RT inmiddels om een reactie gevraagd op hun stelling. In een reactie melden ze dat het ‘werd veroorzaakt door een opzettelijke misinterpretatie in het bronmateriaal’ en verwijzen ze naar het nu aangepaste artikel: ‘gehalveerd’ was een misinterpretatie, ze bedoelden dat de helft van de Franse Joden in Parijs woont en het voorbeeld van AFP, waar RT zich op baseert, gaat over een voorstadje van Parijs.

 

Door de enorme stijging van antisemitisme in Frankrijk zijn de afgelopen vijftien veel Joden uit Frankrijk vertrokken meldt RT. Ook verhuizen Franse Joden steeds meer binnen Frankrijk, uit angst voor antisemitisme in hun eerdere woonplaats, vaak van oorsprong een grote Joodse gemeenschap. Alleen al in 2015 emigreerden zo’n 8000 Franse Joden naar Israel.  Dit meldt AFP.

De Joodse gemeenschap in heel Frankrijk, en specifiek in enkele voorsteden van Parijs waar traditioneel veel Franse Joden wonen, ondervindt sinds het jaar 2000 het antisemitisme aan den lijve. In dat jaar escaleerde het Israelisch-Palestijnse conflict en brak de Tweede Intifada uit waardoor het antisemitisme toenam.

Ook na onder andere de islamitische aanslagen op een Joodse school in Toulouse, het afslachten van de Charlie Hebdo-redactie door radicale moslims, de moorden en gijzelingen in een Joodse supermarkt door een moslimradicaal en de slachtpartij in Bataclan door islamitische ISIS-extremisten voelden Franse Joden zich steeds onveiliger. In sommige gebieden durven Joden niet meer met een keppeltje over straat en worden hun huizen beklad met hakenkruizen.

Het merendeel van het antisemitisme lijkt voort te komen uit ontwikkelingen in Arabische landen en de verhoudingen tussen Israel en Palestina.

In Frankrijk wonen tussen de 500.000 en 600.000 Joden en ongeveer vijf miljoen moslims.