Binnenland

OM: Schietpartij Schiedam vermoedelijk ‘suicide by cop’

01-06-2016 17:41

Met update – De door een politieman in Schiedam neergeschoten 21-jarige Capellenaar ‘Mitchel’ heeft zelf melding gedaan bij 112 dat hij zou zijn beroofd en beschoten. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag. Een familielid van de man heeft zijn stem herkend, aldus het OM. In die melding geeft hij tevens een signalement van de dader. Rijksrecherche en OM houden er rekening mee dat de Capellenaar ‘bewust de confrontatie met de politie heeft gezocht’.

Update 23.21 -‘Suicide by cop’-slachtoffer droeg afscheidsbrief bij zich

De man heeft een afscheidsbrief achtergelaten, dat zegt een getuige tegen Hart van Nederland. De getuige zou een rugzak van de Capellenaar hebben gevonden met daarin een tablet waarop een foto van hem stond en een afscheidsbrief.

De brief duidt op zelfmoord en dat sluit aan bij de eerdere verklaring van het OM dat wordt rekening gehouden met ‘suicide by cop’. De 21-jarige man zou doelbewust de politie hebben uitgelokt hem om het leven te brengen.

Het signalement kwam overeen met het signalement van hemzelf, inclusief de tas die gestolen zou zijn. Toen de politieman hem wilde aanhouden als verdachte van de gemelde beroving, zag deze zich volgens het OM genoodzaakt zijn vuurwapen te gebruiken. Daarbij kwam de man, een talentvolle kickbokser, om het leven. Naast de neergeschoten Capellenaar werd ook de telefoon gevonden waarmee de melding is gedaan.

Het OM in een verklaring:

 

“Het onderzoek is nog in volle gang en richt zich op verschillende scenario’s. Maar Rijksrecherche en OM houden er inmiddels ernstig rekening mee dat de melding vals was, en dat de Capellenaar bewust de confrontatie met de politie heeft gezocht.”

 

De Capellenaar werd maandagavond even voor acht uur ’s avonds neergeschoten in het Beatrixpark in Schiedam. De Rijksrecherche onderzoekt de zaak.

TPO/ANP