Buitenland

Turken sturen hatemail naar Duitse parlementariërs wegens genocide-erkenning

01-06-2016 12:43

Duitse parlementariërs hebben de afgelopen dagen duizenden haat- dreig- kwets- intimidatie- en scheldmailtjes ontvangen van woedende Turken omdat Duitsland voornemens is de Armeense genocide officieel te erkennen. Donderdag stemt het Duitse parlement over de motie om de Armeense genocide voortaan ook als genocide te erkennen. Naar verwachting zal een meerderheid voor de motie stemmen.

Naast woedende telefoontjes van de Turkse premier en president naar Angela Merkel over het voornemen genocide gewoon genocide te noemen, hebben zeker 500 Turkse organisaties een emailcampagne opgetuigd om Duitse parlementariërs, media en journalisten te spammen met boosmailtjes.

Met name parlementariërs kregen tevens dreigementen in de inbox.

Vooral deleider van de Duitse Groenen moest het ontgelden. Cem Özdemir is van Turkse afkomst en wordt derhalve als verrader gezien omdat hij genocide genocide noemt. “Het is altijd hetzelfde wat ze me sturen: ‘Verrader, Armeens varken, hoerenjong, Armeense terrorist, nazi…”, zo liet Özdemir weten aan Der Spiegel.

Overigens worden er ook veel positieve mailtjes verstuurd, onder andere door Armeniërs.

Duitsland had een jaar geleden al willen stemmen over het erkennen van de Armeense genocide maar dat werd toen uitgesteld wegens de vluchtelingencrisis en de noodzakelijke goede verstandhouding met Turkije.