Buitenland

Duits parlement erkent Armeense genocide, Turkije roept ambassadeur terug

02-06-2016 14:12

Update: reactie Erdogan: “Dit zal serieuze gevolgen hebben voor de relatie tussen Duitsland en Turkije”

Met een overweldigende meerderheid (één stem tegen, één onthouding) heeft het Duitse parlement donderdag voor een motie gestemd om de Armeense genocide ook voortaan te erkennen als de Armeense genocide. Dit tot enorme woede van Turkije, die als reactie de Turkse ambassadeur uit Duitsland terugroept.

Direct na de stemming in het Duitse parlement liet de Turkse vice-premier al weten dat Duitsland ‘een historische vergissing’ had gemaakt.

De afgelopen dagen staken de Turken hun woede over de te verwachten Duitse erkenning van de Armeense genocide niet onder stoelen of banken. Diverse politici, journalisten en media werden bedreigd of ontvingen hatemail.

Volgens de Turkse premier Binali Yildirim is het Duitse erkennen van de Armeense genocide het werk van “de racistische Armeense lobby”. De relatie tussen Duitsland en Turkije zou nu “serieus zijn verslechterd”.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu voegde eraan toe dat de “onverantwoorde en ongegronde” besluiten van het Duitse parlement op geen enkele manier de eigen donkere geschiedenis kunnen verdoezelen.

“De weg om de zwarte bladzijden in je eigen geschiedenis te sluiten is niet om de geschiedenis van andere landen te besmeuren met onverantwoorde en ongegronde parlementaire beslissingen,” schreef Cavusoglu op Twitter.

Dit roept wereldwijd vragen op omdat de relatie tussen Turkije en Duitsland zo belangrijk is voor de onlangs met Turkije gemaakte Europese vluchtelingendeal.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontkent dan ook dat er sprake zou zijn van een slechte relatie. Volgens Merkel is de band tussen Duitsland en Turkije “breed gedragen en sterk”.

In Nederland wordt de Armeense genocide niet officieel erkend door de regering. Het kabinet weigert deze zaak officieel te maken en noemt het “slechts een kwestie”.