Buitenland

Over de schokkende documentaire die realiteit van islam in Denemarken laat zien

02-06-2016 19:38

Omdat we er een miljoen miljard linktips over kregen en omdat het inderdaad, zoals veel linktippers zeggen, nogal onderbelicht blijft in de Nederlandse media (maar wat niet…) willen we toch nog even, postuum, een artikeltje wijden aan de nu al legendarische Deense vierdelige documentaire Moskeerne bag sløret. Samenvatting: het Deense TV 2 liet een aantal ingehuurde moslims met verborgen camera beelden maken van de werkelijkheid binnen de moskeeën in Denemarken.

Grote verrassing, het blijkt dat extremistische imams hele nare gemene dingen zeggen over vrouwen danwel kinderen en dat gematigde, als verbindend en vreedzaam bekend staande imams ook hele nare gemene dingen zeggen over vrouwen danwel kinderen. Verrassend, niet?

Politiek-correct wegkijkparadijsje

In Denemarken, één van de meest politiek-correcte sociaal-democratische wegkijkparadijsjes op aarde was dat natuurlijk wél schokkend. Want in Denemarken wisten de Denen tot nu toe niet anders dan dat de islam een religie van vrede en tolerantie is, dat de multiculturele samenleving een verrijking is en dat moslimextremisme de schuld is van armoede, geen stageplaatsen en het Westen. Stel je voor dat alle media van het kaliber DWDD zijn en dat alle burgers zich gedragen alsof ze aan de DWDD-tafel zitten. Dan heb je wel een beetje het idee van de Deense maatschappij.

Nu dus niet meer. Fatsoenlijk Denemarken werd bruusk uit haar dogmatische sluimering gewekt en moest met lede ogen aanzien, en vervolgens schoorvoetend toegeven, dat er nogal wat aan de hand is binnen de moslimgemeenschap. Dat doet natuurlijk pijn, maar de Denen hebben een en ander therapeutisch van zich af kunnen schrijven: sinds de uitzending in maart zijn er maarliefst 4000 artikelen geschreven over deze nieuwe realiteit.

Waarheid doet pijn

Uiteraard waren er Denen die het allemaal maar populistisch islambashen vonden, veel moslims vonden het bovendien leugens want ‘gemanipuleerd’ (bewijs voor die stelling: geen) en ongetwijfeld is er 4000 keer per minuut “Dit is misschien erg maar…” gezegd door een Deen ergens in Legoland.

Maarja. Waarheid blijft waarheid. En die blijft pijn doen. Wee de Denen! De harde waarheid, het verdriet van Denemarken.

NRC Handelsblad had onlangs een alleraardigst interview met de maker van deze documentaire. Maar deze documentairemaker mag dan Deen zijn, hij is duidelijk niet van plan om er nog langer doekjes om te winden:

 

Wat is het belangrijkste dat u heeft geleerd?
‘Mensen hebben het recht hun eigen religie te belijden, maar als die regels tegen hun mensenrechten ingaan, is er dan nog sprake van een vrije keuze? De adviezen die imams in deze acht moskeeën geven over het leven van mensen gaan tegen mensenrechten in; het recht op zelfbeschikking, het recht op lichamelijk integriteit, het recht op vrijheid van meningsuiting en ook zijn ze duidelijk tegen gelijke rechten tussen man en vrouw. In welke mate kunnen we dit als samenleving toestaan? Dat is nu de vraag.’

Waarom wisten we dit niet eerder?
‘De regering heeft jarenlang alleen geluisterd naar wat de moskeeën naar buiten toe vertelden, ze wisten niet dat dit speelde. Ook wist niemand bijvoorbeeld dat er een shariaraad actief was in die Moskee voor Vrede in Aarhus.’

Denkt u dat we in andere Westerse Europese landen hetzelfde zouden treffen?
“Ik denk dat dat waarschijnlijk is. Tv-stations overal ter wereld zouden dit onderzoek moeten doen. Religieuze leiders hebben heel veel macht. Op dit moment heb je grote islamitische gemeenschappen die in Europa komen te wonen en uiteindelijk succesvol moeten integreren in onze samenlevingen, zodat ze een bijdrage kunnen leveren aan onze economie maar het is ook goed voor hun eigen welzijn. We moeten kijken welke obstakels ze hierbij tegenkomen, en wat we hier tegen kunnen doen.'”

 

Huiskamervraag: denkt u dat we in andere Westerse Europese landen hetzelfde zouden treffen? (Hint: de vraag stellen is hem beantwoorden.)

 

https://youtu.be/MQFmb0-gAyQ