Buitenland

Franse minister wil Arabische les invoeren op basisscholen, Frankrijk woest

03-06-2016 14:22

De Franse minister van onderwijs Najat Vallaud Belkacem openbaarde onlangs haar plan om scholieren vanaf zes jaar Arabisch te laten leren. De taal Arabisch zou dan een keuzevak worden naast onder andere Engels. Volgens de minister moet het aanbieden van Arabisch aan scholieren kunnen “als de mogelijkheden er voor zijn en als ouders daar om vragen”.

Maar de rest van Frankrijk zat duidelijk niet te wachten op deze onderwijsplannen. Vooral de rechtse politieke partijen waren woest en lieten niet na dit ook over te brengen aan de minister van Onderwijs.

Zo liet het Front National in een reactie weten:

 

“Jonge mensen hebben deze indoctrinatie niet nodig, wat ze wel nodig hebben zijn betere lessen Frans en geschiedenis om succesvol te kunnen assimileren.”

 

De Franse Christendemocraten vonden dit:

 

“Kennelijk houdt de minister niet van Frankrijk

 

En de Republikeinen waarschuwden de minister alvast:

 

“Arabisch leren aan kinderen is het binnenhalen van Paard van Troje, wat zal leiden tot islamitische indoctrinatie”

 

De minister benadrukte dat Arabisch nou eenmaal in zeker 26 Afrikaanse en Arabische landen wordt gesproken. En volgens Le Monde wordt Arabisch vrijwel nooit onderwezen op scholen terwijl Engels en Duits wel gewoon als buitenlandse talen worden aangeboden.

In Frankrijk wonen naar schatting zo’n vijf miljoen moslims, de meeste daarvan spreken Arabisch. Zo’n 2,5 miljoen van deze Arabisch sprekende moslims is jonger dan 25 jaar.