Achtergrond

Peiling De Hond: u vindt etnisch profileren dikke prima

05-06-2016 10:54

Alle kwetshuilies ten spijt, vindt een overgrote meerderheid van Nederland dat de combinatie ‘dure auto-jonge medestreepjesNederlander’ toch wel een reden is om even te polsen hoe en wat. Volkomen terecht natuurlijk. ANP:

Bijna twee derde van de Nederlanders (64 procent) vindt het acceptabel dat de politie etnisch profileert om de misdaad te bestrijden. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De discussie hierover kwam op gang nadat rapper Typhoon in Zwolle staande was gehouden omdat de politie de combinatie van leeftijd, huidskleur en dure auto niet vertrouwde.

Ja boehoe. Rapper Typhoon kan beter zijn invloed gebruiken om ervoor te zorgen dat jonge allochtone mannen in grote steden een wat positiever rolmodel worden. En verder uit de slachtofferrol komen, met zijn stekkerbak.

Kiezers van PvdA, SP en GroenLinks zijn een stuk minder (40 procent) voorstander van etnisch profileren door de politie. PVV- en VVD-stemmers daarentegen vinden dat voor meer dan driekwart acceptabel.

Duh. De burger- en veiligheidshaat van GroenLinks is legendarisch.

Ruim 30 procent vindt etnisch profileren een vorm van racisme. Meer dan de helft (54 procent) noemt het goed dat de politie van Zwolle excuses aan Typhoon heeft aangeboden. Eén op de vijf stelt dat de Nederlandse politie racistische kenmerken vertoont.

Laat ons raden: die dertig procent is ofwel verongelijkt-gekleurd Garioïde Sylvanesk, ofwel wit en woonachtig in een witte wijk en werkend in een witte omgeving. Die dertig procent raden wij dit bonusbetoog van Agent Jack aan, 25 jaar potenindemodder-type met wijze woorden over etniciteit en politie. Gabé gabé die boef is op de dakkie, kom er maar in Agent Jack.