Binnenland

ISIS-terroristen zaten in vluchtelingenkamp Nijmegen

06-06-2016 23:30

In een Nijmeegs vluchtelingenkamp zijn leden van een slapende cel van terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) aanwezig geweest. Het ging om een groep van twintig mannen, verdeeld tussen Nijmegen en Düsseldorf, die klaargestaan zouden hebben om een aanslag te plegen wanneer ISIS hun daartoe opdracht gaf. Dat heeft een overgelopen jihadist, de 28-jarige Saleh A., in februari verklaard tegenover de Franse politie. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.

Vorige week werd bekend dat ISIS bezig was met een operatie met Düsseldorf als doelwit. Volgens een van de ISIS-verdachten zou een aanslag in Düsseldorf met tien daders worden uitgevoerd. Tot nu was bekend dat vier jonge Syriërs deze opdracht hadden gekregen. Zij zouden als vluchtelingen via de Balkanroute naar Duitsland zijn gekomen. Drie van hen werden deze week in Duitsland aangehouden, een vierde had zich al in februari bij de politie aangegeven. Het plan was dat twee zelfmoordterroristen zich in Düsseldorf zouden opblazen, waarna andere terroristen met geweren en explosieven zo veel mogelijk slachtoffers zouden maken.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof waarschuwde eerder dit jaar al voor de aanwezigheid van terroristen in de vluchtelingenstroom.

Lees ook

NRC – ‘Slapende IS-cel was aanwezig in Nijmeegs vluchtelingenkamp’