Buitenland

Polizei: brand azc Düsseldorf aangestoken door bewoners, waarschijnlijk wegens ramadan

08-06-2016 18:53

De enorme brand in een opvangcentrum voor asielzoekers in Düsseldorf was nodig ‘om eindelijk iets te veranderen’. Dat heeft een van de twee hoofdverdachten van het stichten van de brand, die in het centrum verbleven, verklaard tegenover medebewoners en journalisten.

De 26-jarige man van Noord-Afrikaanse origine geldt als de leider van een achtkoppige groep ontevreden asielzoekers die in het centrum was ondergebracht en er al eerder herrie schopte. De andere hoofdverdachte is op heterdaad betrapt toen hij in de hal een brandbare vloeistof over een matras uitgoot, lieten politie en justitie woensdag weten. De aanleiding voor hun daad zou hun onvrede over het in hun ogen karige middagmaal zijn geweest, meldt ANP. In dat geval zouden de verdachten dus zelf niet aan de ramadan doen.

Ramadan

Maar de exacte aanleiding blijft onduidelijk. Wel is bekend dat zich voor de brand ongeregeldheden voordeden die te maken hadden met het gebruik van de lunch tijdens ramadan. Overigens wordt ook brandstichting in de hoop op overplaatsing naar een beter onderkomen nog altijd niet uitgesloten

In de dagen voor de brand waren ook al problemen ontstaan over ramadan. Volgens het Rode Kruis kwamen bestaande problemen tot een kookpunt bij het begin van de ramadan.

Volgens het Duitse Express zou het niet worden gewekt voor de ramadan aanleiding zijn geweest voor de brandstichting.

Christenen en moslims

De problemen ontstonden voornamelijk tussen christenen en moslims die samen in het azc verbleven. Daarbij ging het er heftig aan toe. Zo werden medewerkers, bewakers en politie meerdere malen bespuugd en met schoenen bekogeld.

Marokkanen met valse identiteit

De acht opgepakte bewoners hadden zich volgens de politie allen een valse identiteit aangemeten. Ze beweerden dat ze uit Syrië of Irak waren gevlucht. Twee van hen, de twee hoofdverdachten, komen uit Marokko. Dit land wordt in Duitsland als ‘veilig’ gezien. Asielzoekers uit Marokko of andere Noord-Afrikaanse landen krijgen geen asiel in Duitsland.

Als de verdachten schuldig worden bevonden kunnen ze maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen en worden ze na uitzitten van de straf uitgezet naar land van herkomst.

 

Lees ook: brand azc Düsseldorf aangestoken door boze bewoners wegens niet op tijd gewekt voor ramadan