Buitenland

Amnesty: ‘Sinds WO II nog nooit zoveel racistisch geweld in Duitsland als op dit moment’

09-06-2016 13:19

Duitsland doet te weinig tegen racistisch geweld. Dat verwijt kwam donderdag van de chef van Amnesty International in Duitsland. “De overheid is niet in staat mensen op een verstandige manier te beschermen tegen racistische aanvallen”, zei Selmin Caliskan in Berlijn.

Volgens Amnesty is er sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zoveel sprake van racistisch geweld geweest als op dit moment. Volgens de organisatie worden opvangplekken voor migranten onvoldoende beschermd. Bovendien zijn er bewijzen voor racisme bij overheidsinstellingen.

Amnesty presenteerde donderdag een rapport over het onderwerp en riep de overheid op een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Bijvoorbeeld naar racisme door de politie.

Het aantal misdrijven tegen asielzoekers was vorig jaar verdubbeld vergeleken met 2014, zo bleek uit cijfers van de politie. In december waren over 2015 1600 misdrijven geteld.

Eerder werd al bekend dat het aantal incidenten bij opvangplekken voor asielzoekers explosief was gestegen en vier keer zo hoog lag als het jaar daarvoor.

Anp