Binnenland

Straaljager stort neer bij vliegbasis Leeuwarden

09-06-2016 16:34

Het zou gaan om een Zwitsers demonstratie-vliegtuig van Patrouille Suisse. In Leeuwarden vinden vrijdag en zaterdag de Luchtmachtdagen plaats. De straaljager van het type F5 zou een ander toestel in de lucht hebben geraakt. Het tweede toestel wist te landen. De piloot heeft zich met zijn schietstoel in veiligheid gebracht. De F-5 kwam neer in het water.

Update 19.04 – Zwitser botste wél met collega

De crash van het Zwitserse stuntvliegtuig dat donderdag neerstortte bij het Friese plaatsje Bitgum was toch het gevolg van een botsing in de lucht met een ander toestel. Dat heeft de Zwitserse luchtmacht bekendgemaakt. De Friese brandweer zei eerder nog dat er geen botsing had plaatsgevonden.

Update 17.18 – ‘Zwitser botste niet met collega’

De neergestorte F-5 heeft geen botsing gehad met een ander toestel voordat het neerstortte. Berichten daarover zijn onjuist, meldt de brandweer. De piloot van de gecrashte straaljager is in veiligheid. Hij heeft zich met zijn schietstoel kunnen redden. Het toestel heeft zich in de grond geboord.

De piloot van het F-5-toestel kwam terecht in een kassencomplex. Met onbekende verwondingen is hij overgebracht naar een ziekenhuis.

 

Video – Ronald Giphart filmt ongeval

Instant-update: Giphart filmde voor ongeval