Buitenland

Brusselse moslimscholieren onder 12 jaar weigeren muziekles want muziek is ‘haram’

10-06-2016 12:47

Het Vlaamse onderwijs maakt zich ernstige zorgen over radicalisering en extremisme bij jonge tot zeer jonge moslimkinderen. Kinderen in de lagere schoolleeftijd weigeren bijvoorbeeld tijdens de ramadan naar zwemles te gaan omdat ze bang zijn water binnen te krijgen of nemen niet deel aan de muzieklessen omdat muziek ‘haram’ is. “Als de school hen zegt dat ze moeten meedoen omdat ze er punten voor krijgen en het in de eindtermen zit, dan huilen ze. Ze zijn bang dat de duivel in de klas verschijnt, wat nergens geschreven staat”. Dit meldt De Standaard.

Vooral de laatste dagen komen er veel signalen bij de Vlaamse onderwijsorganisatie GO! binnen over jonge moslims die zeer orthodoxe geloofsopvattingen uitdragen. Dat het nu zoveel naar buiten komt heeft waarschijnlijk te maken met de ramadan.

“Vroegere deden kinderen van elf, twaalf jaar niet mee aan de ramadan, nu wel. Terwijl dat helemaal niet hoeft volgens de officiële islamvoorschriften, zo verzekeren kenners ons. De argumenten die ze hanteren en de bewoordingen klinken in alle drie merkwaardig gelijkluidend. Die kinderen horen van alles in schimmige koranschooltjes waarvan niemand weet wat er gepredikt wordt. Ze worden er blijkbaar geïndoctrineerd”, zo laat de directeur van scholengroep Brussel weten.

Opvallend is dat als ouders op het gedrag van hun kinderen worden aangesproken die ouders vaak ook niet achter de geloofs opvattingen van hun kinderen staan en geen idee hebben waar ze dat vandaan halen.