Buitenland

Zweedse NPO zelfcensureert docu over islamitisch antisemitisme uit angst voor booslims

10-06-2016 15:30

De Zweedse publieke omroep SVT heeft besloten een documentaire over jihadisme en antisemitisme niet uit te zenden uit angst voor reacties van moslims. Zelf houdt de omroep het er op dat ‘het eindproduct niet journalistiek genoeg was’ maar de Deense courant Berlinske meldt dat de werkelijke reden voortkomt uit politieke correctheid en angst voor reacties uit de moslimgemeenschap.

In de documentaire getiteld Watching the moon at night wordt duidelijk gemaakt dat terreur en antisemitisme in hand in hand gaan en worden antisemitische aanvallen gelinkt aan islamitische terroristen.

‘Gidsland’ Zweden

Dit was kennelijk iets te veel realisme voor de staatsomroep van ‘gidsland’ Zweden want behalve dat de docu niet wordt uitgezonden worden ook de rechten om de film ergens anders te vertonen ingetrokken. Op twee Zweedse documentairefestivals is de docu nu gecanceld. De docu is overigens al wel te zien geweest tijdens previews in zes andere landen.

De Zweedse staatsomroep SVT is nóg politiekcorrecter dan de Nederlandse en de Vlaamse staatsomroepen bij elkaar. Zo hanteren SVT-journalisten een handboek waarin bijvoorbeeld staat beschreven dat ‘immigranten’ uitsluitend ‘mensen op de vlucht’ mogen worden genoemd en werd een ‘objectieve’ SVT-journalist gearresteerd na het in Zweden binnensmokkelen van een vluchteling.

RT weet te melden dat er vanaf het begin al problemen waren met de documentaire. Zo kregen producenten van de SVT de opdracht om er vooral een ‘anti-Israëlische’ en ‘anti-Amerikaanse’ film van te maken, iets wat werd geweigerd omdat de makers geen zin hadden in staatsbemoeienis met de inhoud van een film.

Zweeds antisemitisme

Een Zweedse rabbi vertelt aan RT dat de film “ingaat op iets groters wat al langer gaande is in Zweden, waar de Joodse gemeenschap onder antisemitisch vuur ligt dat meestal afkomstig is van moslims.”

Ook stelt de rabbi de vraag “of Zweden democratisch wil blijven en als Zweden dat inderdaad wil alle minderheden evenveel bescherming verdienen. Je kunt in een democratie niet de ene minderheid beschermen terwijl je de andere minderheid buiten in de kou en regen laat staan.”