Buitenland

Islamitische aanslag gay-nachtclub Florida: zeker 50 doden, 53 gewonden

12-06-2016 10:37

Bij een schietpartij in een homobar in het Amerikaanse Orlando zijn in de nacht van zaterdag op zondag verscheidene gewonden gevallen. Volgens plaatselijke media heeft een gewapende man zich in de nachtclub verschanst en houdt hij meerdere mensen gegijzeld. De politie roept op uit het gebied weg te blijven.

ISIS: Schutter was onze strijder

Update 20:39Het ‘nieuwsagentschap’ van ISIS, Amaq, meldt dat de schutter een ISIS-strijder is. De SITE-Intergroup bevestigt de claim. De terreurorganisatie lijkt daarmee inderdaad impliciet de aanslag op te eisen.

Update 19:42 CNN meldt dat Omar Mateen zelf 911 heeft gebeld om vervolgens trouw aan ISIS te zweren. Ook zou hij hebben verwezen naar de bomaanslagen in Boston.

Update 19:29 Omar Mateen kwam eerder al eens in beeld bij de FBI. In 2013 en 2014 zou de FBI onderzoek naar hem hebben gedaan maar leidde dat tot niets. De FBI wilde aan Amerikaanse media niet kwijt waarom Mateen in beeld kwam.

Update 19:16 De uit Uzbekistan afkomstige ex-vrouw van Mateen, waarmee hij in 2009 trouwde en in 2011 weer van scheidde, heeft in een interview aan The Washington Post laten weten dat Mateen ‘geen stabiele persoon’ was: “Hij sloeg me. Soms kwam hij thuis en begon hij te slaan omdat ik de was niet had gedaan of iets dergelijks.”
Ook vertelde ze dat haar ex-man “geen radicaal geloof aanhing of heel erg religieus was. Hij leek niet onder de invloed van de radicale islam.”

Update 19:07 Volgens Adam Schiff, lid van het Amerikaanse congress, doen “het tijdstip van de aanslag, de locatie en informatie van lokale autoriteiten sterk denken aan door ISIS-geïnspireerde terreur. Aangezien deze aanslag plaats had tijdens ramadan en een LGBT-club het doelwit was, en, als het klopt, de schutter trouw zou hebben gezworen aan ISIS, dan ligt ISIS-terrorisme voor de hand.”

Eerder liet Schiff via CNN weten dat “lokale politie in Orlando heeft gezegd dat getuigen de dader hebben horen bidden in een vreemde taal”.
Update 18:34 Volgens een lid van het Amerikaanse congres heeft schutter Omar Mateen eerder ‘trouw gezworen aan ISIS’

 

 

Update 17:33 De schutter, Omar Mateen, was een ‘gediplomeerd beveiliger’ en had daarom een in de hele staat geldige vergunning voor vuurwapens, meldt Fox Nieuws. Ook zou Mateen ‘training met vuurwapens’ hebben gehad, liet de gouverneur van Florida desgevraagd weten.

50 doden, 53 gewonden

Update 16:40 De aanval werd uitgevoerd met een handwapen en een AR-15 geweer. De FBI wil verder nog niets zeggen over de mogelijke motieven. Er is geen indicatie van hulp van buitenaf. De FBI wil nu nog niets zeggen over hoe ze de aanslag kwalificeert, als zijnde bijvoorbeeld een hate-crime of een terreuraanslag.

Update 16:30 Er zijn nog veel slachtoffers in het gebouw. De politie zal nog lange tijd bezig zijn met het verzamelen van bewijs.

De vertegenwoordiger van de Islam in Florida is ook bij de persconferentie aanwezig. Hij roept de gemeenschap op de politie of FBI te helpen met elke mogelijke informatie, en roept leiders van andere godsdiensten op de bidden voor de slachtoffers. Hij prijst de inzet van de Orlando Police. “Niemand heeft dit kunnen zien aankomen, dit had overal kunnen gebeuren. De politie heeft uitstekend werk gedaan, toen de schietpartij begon”. Volgens hem heeft de schutter voor zover bekend geen mededaders, noch verbindingen met anderen.

Hij wil geen ‘sensatie nieuws’ en zegt te rouwen. Er moet gewacht worden op de verdere uitkomsten van het onderzoek, en gemeenschap [van Orlando, Florida] moet als één samen staan.

Update 16:22 De politie laat tijdens de persconferentie weten dat er “helaas 50 doden zijn, naast de schutter”, daarnaast zijn er nog eens 53 gewonden. In de omgeving is de noodtoestand afgekondigd.

Update 16:18 Tijdens een persconferentie laat men weten dat de politie nog op zoek is naar informatie over een mogelijk motief. “Meer waarschijnlijk dan niet dat het een ideologisch gemotiveerde aanval is. Gezien het doel van de aanval”. De dader inderdaad de genoemde Omar, een Amerikaans staatsburger. “Dat niet het geval voor wat betreft sommige van zijn familieleden”. De nationaliteit van zijn familieleden wordt een mogelijke ‘indicatie’ genoemd, maar de politie laat daar nog niets over kwijt.

De FBI meldde eerder al dat de aanslag “georganiseerd en goed voorbereid” was. Er worden oproepen gedaan om bloed te doneren, en de politie maakt slachtoffers en getuigen er op attent dat de hulplijnen open staan. Ook wordt er nog steeds gezocht naar meer getuigen van de aanslag.

Videos van omgeving aanslag Orlando

Update 16:11 CNN meldt dat de volledige naam van de dader ‘Omar Saddiqui Mateen’ zou zijn.

Update 15:15: Volgens Amerikaanse media is de gedode schutter geïdentificeerd als ene Omar Mateen, een Amerikaans staatsburger, niet afkomstig uit de stad Orlando zelf. Hij zou Afghaanse ouders hebben.

Update 15:08 In de nachtclub Pulse, de ‘hottest gay bar’ van de stad, waren ten tijde van de aanslag zo’n 320 mensen aanwezig. Inmiddels komen ook de eerste beelden binnen. Zoals deze video met schokkende beelden van het afvoeren van slachtoffers in de buurt;

https://www.youtube.com/watch?time_continue=59&v=AAjtjPa4RGY

Een getuige beschrijft hoe hij weg rende van de dader:

De situatie ter plekke:

De FBI sluit niet uit dat de dader banden had met een jihadistische beweging. “We hebben aanwijzingen dat dit individu wellicht dergelijke banden had, met die specifieke ideologie. Maar we kunnen dit nog niet met zekerheid stellen”.

Aanslag in gay nachtclub Florida

Update: 14:28 Volgens de FBI zijn er ‘suggesties’ die er op kunnen wijzen dat de dader radicaal islamitische invloeden had. Verder kan men daar echter nog niets over zeggen.

Update 13:38 Zeker 20 doden, en er zijn 42 gewonden naar ziekenhuizen gebracht.

Update 13:20 De county sheriff en FBI spreken inmiddels van ‘domestic terror’, een ‘binnenlandse terreuraanslag’. Het aantal doden blijft nog onduidelijk, maar dat er veel slachtoffers zijn gevallen wordt steeds duidelijk.

Update 12:20 Eenheden van de explosievenopruimingsdienst controleren het gebied, en de omgekomen dader. Er waren eerder berichten over de mogelijke aanwezigheid van explosieven.

Update 11:57: De schutter is (ge)dood, dat meldt de politie van Orlando zojuist. Kort tevoren was er een ontploffing te horen, volgens de politie een ‘gecontroleerde explosie’. De politie spreekt van veel slachtoffers, een ‘mass casualty situation’.

Schietpartij bij nachtclub

De schietpartij vond plaats in een nachtclub in de stad. De club, ‘Pulse’, adverteert zichzelf als de ‘hottest gay bar’ van de stad. Ten tijde van de schietpartij zou de club helemaal vol geweest zijn, een ooggetuige sprak van “schreeuwende mensen en doden”. Op dit moment is nog niet bekend of er daadwerkelijk doden zijn gevallen.

pulse

De schutter betrad de club rond 02.00 uur met een aanvalsgeweer en een handvuurwapen. “We hoorden schoten, korter dan een minuut, maar het leek langer”, zo vertelt een ander. “Daarna gingen we rennen, en was het met het gezicht plat op de vloer, er viel iemand over me”. Club Pulse riep zijn gasten op Facebook op zich zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Lokale media spreken van zeven tot twintig gewonden.

Schietpartijen Orlando

Vrijdag werd The Voice-zangeres Christina Grimmie (22) doodgeschoten tijdens concert in Orlando. Het motief van de dader, die zelfmoord pleegde, is nog onbekend. Het gaat om een blanke man van 27, genaamd Kevin Loibl.

(TPO/ANP)
Titelfoto: Orlando Police