Buitenland

ISIS eist dodelijke aanval op Franse agent op

13-06-2016 23:39

In de Franse plaats Magnanville, nabij Parijs, zijn een politieagent en zijn vrouw omgekomen een aanval van man met een mes. De agent zou bij zijn eigen huis rond half 9 deze nacht benaderd zijn door een man, waarna de man de agent doodstak, dat meldden Franse media eerder deze avond. Na de moord verschanste de aanvaller zich in het huis van de agent, en gijzelde daar de vrouw en het kind van de zojuist omgebrachte politieman.

update 09:30 ISIS heeft de aanval opgeeïst door middel van ene publicatie van haar media-organisatie. De bewoordingen suggereren dat de man op zichzelf handelde. Een directe link is dus niet aangetoond, wel dat ISIS gelooft dat de man door hen geïnspireerd werd in zijn dodelijke handelen.

Gijzelnemer gedood door politie

Update 00:40 De politie is het huis inderdaad binnengevallen en heeft de man gedood. De vrouw is ook omgekomen, het is nog niet duidelijk of dat voor of tijdens de actie gebeurd is. Het drie-jarige kind heeft het drama overleefd.

Over het motief is nog altijd niets duidelijk.

Update 00:19 Er zou inderdaad sprake zijn (geweest) van een inval door de RAID.

Update 00:06 Er zouden 5 kleine ontploffingen bij het huis zijn gehoord, mogelijk van een politie-inval.

Politie in gesprek met dader

Maganville ligt in het departement Yvelines, aan de westkant van de hoofdstad. Het ministerie van binnenlandse zaken kan nog niets zeggen over de mogelijke motieven van de dader. Er kwam al snel in de avond veel politie op de been voor een inval.

Volgens Le Parisien zou de aanvaller de buurman van de agent zijn. De politie is met de man in gesprek, maar dat heeft tot dusver nog niets opgeleverd. Men spreekt van een “geliefde politieman, met een goede reputatie binnen het corps”, hij laat een vrouw en een kind achter.

Situatie 23:30

In de Franse plaats Magnanville, nabij Parijs is een politieagent doodgestoken. De agent zou bij zijn eigen huis rond half 9 deze nacht benaderd zijn door een man, waarna de man de agent doodstak. Inmiddels heeft de dader zich teruggetrokken in het huis van het slachtoffer en zich daar verschanst, de verdere toedracht is nog onduidelijk. De dader zou de familie van de agent gegijzeld hebben, hoewel het Franse iTel laat weten dat het niet zeker is of het een gijzeling betreft.