Buitenland

‘Terreurcel op weg naar België, aanslag kan elk moment worden gepleegd’

15-06-2016 14:43

Screen Shot 2016-06-15 at 14.44.14

 

Terreurcellen op weg naar België en Frankrijk – Agenten geadviseerd dienstwapen mee naar huis te nemen – ‘Beter niet in uniform naar het werk gaan’

 

De Belgische politie heeft een waarschuwing gekregen dat een ‘terreurcel’ op weg is naar het land en er elk moment een aanslag kan zijn. De antiterrorisme-afdeling heeft een e-mail verstuurd aan alle bureaus waarin wordt gezegd waakzaam te zijn, omdat anderhalve week geleden een groep terroristen uit Syrië naar Europa is vertrokken. Dit meldde Het Nieuwsblad woensdag.

Ze hebben geen paspoorten bij zich en willen per boot via Turkije en Griekenland komen. In Europa willen ze zich volgens de e-mail splitsen in twee terreurcellen, een die naar Frankrijk gaat en een die België als bestemming kiest.

Hun plan zou zijn uiteindelijk aanslagen te plegen door met z’n tweeën naar een doelwit te gaan. Ze zouden daarbij denken aan het Brusselse winkelcentrum City2, een hamburgerketen en een politiebureau in Brussel, zo luidt de waarschuwing volgens de krant.

De agenten in de Belgische hoofdstad hebben de raad gekregen hun dienstwapen mee naar huis te nemen. Het is ook beter niet in uniform van of naar het werk te gaan. Politiechef Guido Van Wymersch heeft het advies gegeven kort na de moord op twee politiemensen maandagavond in Magnanville, een plaatsje 40 kilometer ten westen van Parijs, berichtten Belgische media woensdag. De doodgeschoten dader zou jihadistische motieven hebben gehad en de Franse regering noemde het een terroristische aanslag. Franse agenten kregen toen het advies hun wapens mee te nemen.

De Franse premier Manuel Valls heeft woensdag gezegd dat er meer aanslagen zullen komen van terroristen uit Syrië en Irak. Die proberen dat op allerlei verschillende manieren. Maar de politie en inlichtingendiensten doen hun werk goed en hebben sinds 2013 al vijftien aanslagen voorkomen, aldus Valls.

Anp