Buitenland

Aanslag wordt Brits Parlementslid (Labour) Jo Cox (41) noodlottig

16-06-2016 15:32

Update (ANP): De Britse parlementariër Jo Cox, die donderdag werd vermoord, had bij de politie geklaagd over ,,kwaadaardige berichten”. In maart is een man aangehouden in verband met die klachten, maar dat is niet de 52-jarige man die vast zit op verdenking van de moord. De verdachte van de hatemail kreeg een officiële waarschuwing.

 

Het Britse Labour-parlementslid Jo Cox (41) is donderdagmiddag neergeschoten en neergestoken voor haar adviespraktijk in West Yorkshire. Ze werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis in Leeds. Aan het begin van donderdagavond werd bekend dat ze is overleden. Een 52-jarige verdachte genaamd Tommy Mair is aangehouden. Volgens ooggetuigen zou de dader “Britain first” hebben geroepen. Britain First is een extreem-rechtse politieke partij zonder zetels. Ook een 77-jarige man raakte gewond, maar hij is niet in levensgevaar.

Cox was vorig jaar verkozen in het Lagerhuis, begin deze maand hield ze haar eerste toespraak in het Britse parlement. Cox was op het moment van de aanval op weg naar een bijeenkomst in de bibliotheek van Birstall. Twee mannen kregen ruzie op straat waarop Cox tussenbeide kwam. Vervolgens werd ze aangevallen.

Update: de dader zou Tommy Mair zijn

Heavy.com heeft een hoop details over hem.

Update 18.22 – Jo Cox overleden

Cox is donderdag bezweken aan de verwondingen die ze eerder op de dag opliep door een aanval in de plaats Birstall bij Leeds. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Update 17.37 – Britain First: Wij hebben niets met deze aanslag te maken

In een verklaring zegt het extreem-rechtse Britain First niets met de aanslag te maken te hebben: “Britain First obviously is NOT involved and would never encourage behaviour of this sort.” Volgens Britain First proberen de media de partij zwart te maken.

Update 16.04 – Man zou ‘Britain first’ hebben geroepen

Volgens ooggetuigen zou de dader ‘Britain first’ hebben geroepen. Britain First is een extreem-rechtse politieke partij zonder zetels.

Update 15.54 – Brexit-campagnes stilgelegd

De beide campagnes voor het Brexit-referendum zijn stilgelegd.

Beeld: de overmeesterde dader

Cox is onder andere hoofd beleidszaken van Oxfam, voorzitter van het Arbeiders Vrouwen Netwerk, adviseur voor de anti-slavernij stichting Vrijheid Fonds en is voorzitter van de parlementaire werkgroep Vrienden van Syrië, meldt RT. Cox heeft twee kinderen.

Dit bericht wordt aangevuld