Buitenland

CIA: ‘Geen verband tussen Omar Mateen en ISIS’

16-06-2016 16:19

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft geen verband gevonden tussen de man die in een homoclub een bloedbad aanrichtte en internationale terreurbewegingen zoals Islamitische Staat. Dat zei CIA-directeur John Brennan donderdag tegen de inlichtingencommissie van de Senaat.

Omar Mateen belde tijdens de moordpartij met het noodnummer 911 en zei dat hij zijn aanval opdroeg aan ISIS. Maar de CIA heeft geen bewijs gevonden dat er een directe link is tussen de moordenaar en ISIS, aldus Brennan.

Brennan sprak donderdag niet alleen over de aanslag in Orlando, maar ook in bredere zin over de dreiging die uitgaat van terroristische organisaties. Volgens de CIA-baas heeft ISIS tienduizenden mensen onder de wapenen, meer dan al-Qaeda op zijn hoogtepunt. Vooral de situatie in Libiƫ is reden tot zorg, aldus Brennan.

De terreurbeweging heeft vijf- tot achtduizend actieve strijders in het Noord-Afrikaanse land. In Irak en Syriƫ zijn de gelederen van ISIS geslonken, van respectievelijk 19.000 en 25.000 tot 18.000 en 22.000.

Over de Europese inlichtingendiensten zei Brennan dat beter inlichtingen zouden kunnen worden gedeeld. “Ze hebben nog een weg te gaan”, aldus Brennan.

Anp