Binnenland

Asielzoekers tussen Ons Soort Mensen op IJburg: het vervolg

21-06-2016 12:03

Dat was schrikken, voor de keurige bakfietsmoekes op IJburg. Gewoon zomaar hoppetee een paar honderd asielzoekers in de achtertuin. Het leidde tot een kostelijk filmpje waarin gechoqueerde keurigvrouwtjes uit OntkenAlmere stelden beslist geen Not In My Back Yard-types te zijn, maar desondanks geen statushouders in hun back yard te blieven. Althans, niet zó veel, en niet hier, en niet alleen maar jonge mannen en nouja, gewoon niet dus.

Punt is, uw overheid heeft een slikken-of-stikken-constructie bedacht aangaande de orthodontisten uit Raqqa gelukzoekers uit Eritrea. U heeft namelijk geen inspraak. Alleen tegen de bouw van nieuwe complexen kan bezwaar worden gemaakt, maar woont u naast een leegstaand pand en wil de gemeente er statushouders in kwijt: succes daarmee. Dit valt onder het ‘kwetsbare groepen beleid’. We schreven daar eerder over, in Amsterdam wil dat zeggen dat naast het ongevraagd plaatsen van asieleisers, er ter integratie ook vrolijk sociaal geëxperimenteerd wordt. Zoals ook op IJburg, waar statushouders tussen gezinnen worden opgehokt samen met studenten.

Eigen stomme schuld, IJburgers, moeten jullie maar niet massaal D66 stemmen.

Enter Daniël van Ree, die namens de VVD Amsterdam zijn donkerblauwe Supermanblazer met gouden knopen aantrok en de IJburgers te hulp schiet. Het naargeestige waaieiland is namelijk het strijdtoneel van D66 en VVD, dus electoraal is het een vruchtbare back yard voor de liberalen. De plannen zijn volgens Van Ree ‘too much’ voor NIMBurg.

Nouja, misschien is het geinig, ter integratie van deze kwetsbare groep enzo, als we de statushouders op zijn IJburgs huisvesten. Laat ze een eigen kaveltje bebouwen. Zogenaamd helemaal leuk naar eigen inzicht, maar ondertussen geldt er een woud van regeltjes waar ze zich aan dienen te houden. En dan volgt het bouwen zelf, waardoor het op de slaapzaal van ieder AZC klinkt als een stomvervelend veertigersfeestje binnen de Ring: oe-ver-loos gezever over dat éne mannetje dat nog echt granito kan gieten, de authentieke dakplanken van een sloopboerderij in de Beemster die een superdoorleefde vloer vormen, die Emmauswinkel in Noord-Oost Frankrijk waar door nonnetjes gekauwd gietijzeren bouwbeslag te koop is, enfin, geïntegreerder in VerveeldVeertigerstan kán bijna niet.

UPDATE, ANP: “Er komen voorlopig geen asielzoekers naar IJburg. Amsterdam wilde daar ongeveer 160 woningen voor statushouders laten bouwen, maar ziet daar alsnog van af, meldt Het Parool. PvdA, VVD en CDA zeggen dat er geen draagvlak in de buurt is. Bovendien hebben de bewoners van IJburg niet genoeg mogelijkheden gehad om bezwaar te maken, zeggen de partijen. Er komen wel statushouders naar Oost, de Riekerhaven en het terrein van Zeeburgia.”

Ah jammer. Einde van de soap. Het was zulk kostelijk vermaak. Maar de dramNIMBY’s hebben hun zin en kunnen weer gerust in hun cryptoVinex tut-tut-tutten over al die racistische gewone mensen die geen trek hebben in statushouders in hun wijk.