Binnenland

Bonusquote: Kuzu (DENK) vroeg GL-politica of het wat minder kon, met die steun aan homo’s

21-06-2016 15:41

Republiek Allochtonië interviewt GroenLinks politica Nevin Özütok, volksvertegenwoordiger in Amsterdam Oost, over haar voornemen de Gay Pride in Istanbul te bezoeken. In het lezenswaardige betoog ontwaren wij een opvallende quote over DENK’s Tunahan Kuzu:

Özütok: Ik zou een veel krachtiger geluid willen horen. Je moet met je poten van iemand anders afblijven, ongeacht wat er in je religieuze teksten staat. Het gaat uiteindelijk om universele rechten van de mens. Je moet anderen de vrijheid geven hun eigen identiteit te ontwikkelen. Het gaat om individuele rechten. Het collectief dient dan een stapje terug te doen.

Interviewer: Dat is soms best lastig voor dat collectief.

Özütok: Ja. Naar aanleiding van de Turkse boot verwees Tunahan Kuzu daar nog naar. Hij voerde toen namens de PvdA campagne bij moskeeën voor de verkiezingen van 2012. Hij belde me om te zeggen dat hij overal mijn naam hoorde. Mijn deelname aan de Turkse boot viel volgens hem slecht bij de achterban. Toen vroeg ik hem wat hij daarop dan antwoordde. “Je weet toch dat dit onderwerp gevoelig ligt bij de achterban?” vroeg hij. Toen zei ik: “Maar jij bent toch campagne aan het voeren voor de PvdA? En jouw partij denkt toch precies hetzelfde over de vrijheid van homoseksuelen als mijn partij GroenLinks?”
Het was misschien aardig van hem bedoeld, maar hij durfde kennelijk geen stelling te nemen.

Goh. Of het niet wat minder kon, voor de geachte parallelle achterban, met die homorechten. Joe.