Binnenland

ANP actiejournalistiek tegen ‘paffen’ (objectieve term: roken) in de speeltuin

23-06-2016 10:14

Weer een nieuwe dag, en nieuwe overheidsbemoeienis dreigt in betuttelparadijs Nederlandje. Nieuwsdienst ANP:

Plan tegen paffen in speeltuin
In bijna alle speeltuinen in Nederland wordt nog volop gepaft door ouderen. “Juist op deze plek is rookvrij de norm. De longen van jonge kinderen zijn nog kwetsbaar en volop in ontwikkeling. Naast peuken op de grond, zijn de risico’s vooral meeroken en voorbeeldgedrag: zien roken, doet roken”, zegt Longfondsdirecteur Michael Rutgers.

Volgens een onderzoek onder 1100 mensen, uitgevoerd door TNS NIPO, is ruim driekwart van de mensen in Nederland voorstander van rookvrije speeltuinen. Ook rokers zien de logica: slechts een kwart van hen is tegen. De overheid stelt op dit moment een rookvrije speeltuin niet verplicht.

Let op het gebruik van de term ‘paffen’, u ziet er het het fanatiek-zure mondje van de ANP-tiklaaf tijdens het schrijven zó bij. Anyway, roken in een speeltuin, dus in de open lucht, buiten, moet ook al niet meer mogen van de rubberentegelbrigades. Hoe dit de onrijpe longetjes van het grut kan schaden is volstrekt niet duidelijk, wij hebben het hier immers, ik herhaal, over buiten roken. En aangaande voorbeeldgedrag: als kinderen door een groepje rokende ouders voor de ingang van de speeltuin moeten lopen elke keer, zijn de rokers opvallender in beeld dan wanneer de ouders gewoon gezeten op een bankje er eens eentje opsteken.

Maar hee, fuck logica, vrijheid en zelf je kinderen opvoeden tot volwassenen die besluiten al dan niet te gaan roken: een overheidsverbod moet er komen! Wij zijn uit frustratie even rokend met ons hoofd ergens tegenaan bonken. In de speeltuin bijvoorbeeld, daar liggen rubberen tegels dus dat is minder pijnlijk.

Oh en heel toevallig doorzichtig: ANP verspreidt een paar uur na dit bericht een persbericht van het Longfonds over de kwestie.