Teruglezen: explosies op vliegveld Atatürk Turkije, 36 doden

28-06-2016 21:45

Op het Turkse Atatürk-vliegveld vonden vanavond meerdere explosies plaats. Daarbij vielen volgens Turkse media en autoriteiten meerdere doden en gewonden.

Dit topic is updated tot middernacht. Liveblog gaat HIER verder.

Er zouden 28 doden zijn gevallen. Het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency meldt zestig gewonden, waarvan zes ernstig. De Turkse autoriteiten komen rond 03.00 uur met een lijst van slachtoffers. Al het vliegverkeer op Atatürk Airport is tot nader order omgeleid, volgens een functionaris van Turkish Airways. De meeste toestellen wijken uit naar Ankara. Het Turkse persbureau Dogan meldt op basis van politiebronnen dat Islamitische Staat achter de aanslag lijkt te zitten.

28 doden, zestig gewonden, zes zijn er ernstig aan toe

ANP: Bij een aanslag op de luchthaven Atatürk in Istanbul zijn dinsdagavond doden en gewonden gevallen. Dit zei de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag. De gouverneur van Istanbul zegt dat er drie aanslagplegers waren. TRT, de Turkse staatstelevisie, meldt dat er drie explosies zouden zijn geweest. Dat is in lijn met een ooggetuige die vertelde dat hij drie ontploffingen heeft gehoord.

Twee verdachten bliezen zich vlak voor de veiligheidscontrole op de internationale terminal op, volgens een Turkse functionaris. De politie had schoten afgevuurd om te proberen de verdachten “te neutraliseren”, zei hij.

Het is niet bekend of er Nederlanders zijn onder de slachtoffers op het vliegveld Atatürk in het Turkse Istanbul. Het Nederlandse consulaat doet op dit moment navraag bij de Turkse autoriteiten over wat er precies is gebeurd. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

Ooggetuige meldt drie explosies

Richard Engel van de Amerikaanse nieuwszender NBC sprak met een ooggetuige. Volgens Engel is de aanslag geen verrassing. Terreurorganisatie IS zou strijders van Syrië naar Turkije hebben gestuurd om aanslagen te plegen tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan. Volgens Engel gaat de verdenking dan ook uit naar IS.

De ooggetuige werkt bij de luchthaven. Hij was bezig met een klant toen hij de eerste explosie hoorde. Hij dacht meteen dat het om een zelfmoordaanslag ging en zocht beschutting. De ooggetuige zag vervolgens een agent worstelen met een van de aanslagplegers. Die bracht daarop een bomgordel tot ontploffing. Vermoedelijk is daarbij zowel de aanslagpleger als de agent omgekomen. In de verte hoorde hij vervolgens een derde explosie.

KLM haalt vlucht terug

Na de explosies op de luchthaven Atatürk in het Turkse Istanbul is de KLM-vlucht KL1617, op weg van Amsterdam naar Istanbul, teruggekeerd, meldt de KLM.

De KL1610 Istanbul-Amsterdam van woensdag is geannuleerd. Tijdens de explosies op de luchthaven in Turkije was er geen KLM-afhandelingspersoneel en -crew op de luchthaven aanwezig.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren het reisadvies voor Turkije aangescherpt:

The U.S. Department of State warns U.S. citizens of increased threats from terrorist groups throughout Turkey and to avoid travel to southeastern Turkey. This replaces the Travel Warning dated March 29, 2016.

De aanslag in beeld:

Dit zou een dader zijn die wordt neergeschoten en zich vervolgens opblaast:

Dit zou het moment van een van de explosies zijn in Atatürk Airport:

Beeld tweede explosie:

TURKEY-ATTACKS-AIRPORT TURKEY-ATTACKS-AIRPORT

Volgens dit bericht zouden twee mannen zich hebben opgeblazen toen zij de terminal in wilden en onder vuur werden genomen door de politie.

Deze kalasjnikov zou volgens RT.com zijn gebruikt bij de aanval.

Beeld: gewonden afgevoerd

Dit zou beeld ter plekke zijn:

Naast de explosies zou ook zijn geschoten. De explosies vonden plaats in de internationale aankomstterminal. De Turkse premier spreekt van een zelfmoordaanslag met veel slachtoffers.

Dit bericht wordt aangevuld