Rood voor kwattende voetballers graag

30-06-2016 18:31

Geen sport waarbij de sliding zo gesmeerd gaat als bij voetbal. Geen sport ook waarin we de deelnemers deze weken weer zo veelvuldig, zo nadrukkelijk en zo onsmakelijk om zich heen zien spugen. Zou het iets met elkaar te maken hebben? Het gemiddelde voetbalveld moet inmiddels vol liggen met al die opgerochelde fluimen van al die godenzonen. Met zoveel glijmiddel op het veld is het eigenlijk een wonder dat ze nog op de been blijven. Eindelijk duidelijk waar die noppen voor dienen.

Slijmvorming

Waarom kwatten die lui toch de hele tijd? Voetbalfans die je het vraagt plegen even in verwarring te raken. De vraag lijkt nog nooit in ze te zijn opgekomen. Maar meestal komen ze toch al snel met de volgende ad hoc verklaring: voetballers hebben door al die inspanning veel slijmvorming en dat slijm moeten ze kwijt. Dus spugen ze.

Maar zou dat nou echt de verklaring zijn? Ik zie wel eens een tenniswedstrijd. Reuze inspannend, veel zweet, maar kwatten? Neen! Hardlopers dan? Op geen enkele afstand zie je het gebeuren. Spugen wielrenners om zich heen? Zelden; eigenlijk alleen als een insect hun mond invliegt. Als bij een kooigevecht – een extreme slijtageslag – de vloer glibberig wordt, is dat van zweet of bloed, niet van de fluimen. En na de race hoeft het team rond Max Verstappen geen ingedroogde fluimen uit zijn bolide te krabben. Zou het dan een tic van teamsporters zijn? Misschien kijk ik niet goed, maar basketballers, hockeyers, volleyballers en honkballers spugen volgens mij niet de hele wedstrijd lukraak om zich heen. Slijm door inspanning is duidelijk niet de verklaring.

Trouwens: een normale volwassene produceert zo’n halve liter speeksel per dag en weet dat allemaal weg te werken zonder de omgeving te veranderen in een ranzige glijbaan. Dat zou ook moeten gelden voor voetballers. Het zou wel erg sterk zijn als die fluimen tijdens een wedstrijd nou nèt de hoeveelheid vormen die niet meer gewoon via het keelgat kan worden afgevoerd.

Expressief spugen

Al dat gespuug is dus nergens voor nodig. Hoewel… het drukt wel iets uit. Ook buiten het voetbalveld spugen mensen wel eens, en dat heeft maar al te vaak een communicatieve functie. Als het type mocro dat geregeld het nieuws haalt vlak voor je op de grond spuugt, dan weet je meteen en precies hoe hij over je denkt, of hoe hij wil dat je denkt dat hij over je denkt: je bent in zijn ogen een lul, jij moet voor hem opzij, hij veracht je, en jouw mening of belang interesseren hem niet. En als een tegenstribbelende verdachte de agent in het gezicht spuugt, dan spuugt hij in overdrachtelijke zin op de wet en degenen die haar proberen te handhaven. Spugen is, kortom, een door iedereen begrepen manier om superioriteit, haat en minachting uit te drukken.

‘Nijlpaarden slingeren met hun staart hun stront in het rond om hun territorium af te bakenen’

Zou al dat kwatten van voetballers hier iets mee te maken hebben? Zeggen zij eigenlijk in het Fluims dat zij niet alleen letterlijk op het veld spugen, maar ook overdrachtelijk op de tegenstanders? Dat het veld met al hùn fluimen van hùn is? Dat de tegenstander daarop alleen maar wordt getolereerd omdat hij anders niet met een nederlaag verder kan worden vernederd? Nijlpaarden slingeren met hun staart hun stront in het rond om hun territorium af te bakenen. Reuen planten her en der hun geurvlag in hun territorium. Voetballers kwatten zich een slag in de rondte. De overeenkomst geeft te denken.

Rood, please!

Misschien levert de attitude die voetballers al fluimend uitdrukken zelfs een bijdrage aan het supportersgeweld rond voetbal. Sfeer en attitude kunnen besmettelijk zijn. Vergeleken met voetbalsupporters is het publiek bij andere sporten reuze braaf. Zou het toeval zijn dat bij die andere sporten kwatten geen gewoonte is? Misschien neemt het supportersgeweld wel af als de voetballers hun speeksel gewoon doorslikken…

Op een sportsite staat: “Voor officiële wedstrijden moeten alle spelers hun shirt in hun broek steken en ze mogen geen enkel kledingstuk uitdoen voordat de wedstrijd afgefloten is. Daarom krijgt een voetballer die een doelpunt gemaakt heeft en zijn shirt uitdoet om het te vieren soms een gele kaart.”

Dus al die rochelkanonnen moeten hun hemd aanhouden en in hun broek steken, maar mogen hun speeksel en daarmee hun dedain ad libitum over het veld verspreiden?! Dat zijn rare prioriteiten. Misschien moet de Fifa (gaat die er over?) de regels eens aanpassen. Een beetje minder slijm en daarmee wat minder dedain op de groene zoden zou voetbal goed doen. Het zou er bovendien minder onsmakelijk uitzien. En misschien de mindset van de supporters positief beïnvloeden.

Dus: een kaart voor kwatten. Rood zal niet haalbaar zijn, maar geel zou al mooi zijn. En laat dan dat shirt maar uit die broek hangen.