Buitenland

Gijzeling door ISIS terroristen Bangladesh: 20 doden

02-07-2016 11:18

Bij de gijzeling door terroristen in een restaurant in Bangladesh zijn zaterdag twintig gijzelaars gedood. Alle gedode gijzelaars zouden buitenlands zijn. Zes daders zijn eveneens gedood, één terrorist zou gevangen zijn genomen. Dit hebben de Bengalese autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Dertien gijzelaars zijn gered.

Commando’s beëindigen gijzeling

Het restaurant staat in de chique wijk Gulshan van de hoofdstad Dhaka, waar veel ambassades zijn. Vrijdagavond vielen zeker zes terroristen de gelegenheid binnen en gijzelden aanwezigen onder wie veel buitenlanders uit onder meer India, Italië, Japan en Sri Lanka. Na twaalf uren van spanning maakten commando’s zaterdagochtend een einde aan de gijzeling. Volgens de militairen zijn de meeste omgekomen gijzelaars gedood met steekwapens. Dat wijst erop dat de gijzelaars door de terroristen zijn vermoord.

Pogingen om de zes tot tien daders tot onderhandelingen te bewegen, waren mislukt, melden media in Dhaka. De verantwoordelijkheid voor de gijzeling in Dhaka is opgeëist door terreurgroep Islamistische Staat.

‘Er werd gezorgd voor gijzelaars die de Koran kenden’

Volgens ooggetuigen werden de gegijzelde Bengalen relatief goed behandeld door de terroristen. De schutters zouden iedereen die een paar versen uit de Koran kenden hebben gespaard, “anderen werden gemarteld”. “Degenen die een paar versen werden gespaard, ze kregen later zelfs een maaltijd”.

(ANP/TPO)