Buitenland

Gecoördineerde zelfmoordaanslagen in Saudische steden: zeker 4 doden

04-07-2016 19:08

In de Saudische stad Medina zijn explosies gehoord, en er zijn dikke rookwolken te zien. Volgens het Franse persbureau AFP gaat het om een zelfmoordaanslag. Volgens de eerste berichten vielen er geen slachtoffers, maar naast de daders zijn er nu in ieder geval twee doden onder Saudisch veiligheidspersoneel. De ontploffingen vonden volgens ooggetuigen plaats net na het afkondigen van de iftar, het verbreken van het vasten tijdens de Ramadan. Medina is een van de heilige steden van de islam, de profeet Mohammed is hier gestorven. Ook in twee andere Saudische steden vonden aanslagen plaats. De verdenking gaat uit naar terroristen gelieerd aan ISIS.

Update 23:30 CNN en Al Arabiya melden dat het dodental in Medina inmiddels is opgelopen naar in ieder geval 4, één persoon raakte gewond. Bij de andere aanslagen zijn zover bekend naast de daders geen doden gevallen. Alle vier de doden zouden Saudisch beveiligingspersoneel zijn.

Update 20:13 In Medina zouden naast de zelfmoordenaar ook twee leden van de Saudische veiligheidsdienst zijn omgekomen. De veiligheidstroepen wisten de man voor de Al-Haram al-Nabawi moskee tegen te houden.

Update 19:50: Bij de aanslag in Medina lijkt erger voorkomen doordat veiligheidstroepen de zelfmoordterrorist bij de toegang tot het gebied van de moskee konden tegenhouden. Het is nog onduidelijk of er wel slachtoffers onder het veiligheidspersoneel zijn gevallen.

Update 19:40: De explosie in Medina vond plaats bij het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst voor de belangrijkste moskee in Medina. Volgens de eerste berichten ging het om één man.

Een omstander maakte deze video:

Aanslagen in Medina, Qatif en Jedda

De zelfmoordenaar blies zich volgens het persbureau buiten een Sjiietische moskee op. In Jeddah werd ook een explosie vlak bij het Amerikaanse consulaat gemeld. Jeddah is een stad waar in verhouding veel sjiitische moslims wonen.

Ook in de stad Qatif zou een aanslag zijn gepleegd, het lijkt op een gecoördineerde serie aanslagen door zelfmoordenaars, tegen het eind van de Ramadan. “Eén zelfmoordenaar blies zich op, buiten de moskee”, zo vertelt een ooggetuige aan AFP.

Medina

Qatif