Binnenland

Policorwatch: Efteling in gesprek met dreigende splintergroepering over ‘racisme’

05-07-2016 10:45

Sporadisch is er een kwetshuilie die verbolgen twittert over de Efteling-attractie Monsieur Cannibale: een negerkoning is ietwat karikaturaal afgebeeld en dat mag natuurlijk niet meer sinds we onze hele maatschappij aan het omvormen zijn in een genderneutrale safe space.

De reactie van het pretpark op recente klachten van een ‘actiegroep’ is dan ook aangenaam nuchter:

efteling reactie

En over tot de orde van de dag.

Tot de ‘actiegroep’ overgaat tot dreigen. De groep, uiteraard lafjes anoniem, roert zich via haar Facebookpagina. Op het moment van schrijven heeft de pagina 159 likes, dus we mogen concluderen dat als we de medelijden-likes van de moeders van de beheerders, de leedvermaak-likes van ramptoeristen en de beroepslikes van journalisten er af trekken, circa honderd mensen deze actiegroep steunen. Monsieur Cannibale lust, als hij op volle capaciteit draait, 1000 mensen per uur. Dus in zes minuten hebben er net zo veel mensen plezier van deze attractie als deze ‘actiegroep’ sterk is.

In een bericht dat bol staat van de militante cliché’s en leest of het geschreven is door de dronken liefdesbaby van Gloria Wekker en Quinsy Gario die probeert een Black Panther na te doen (“Dit is geen onwetendheid meer van de Efteling, maar een kapitalistische organisatie die doelbewust kinderen indoctrineert en een hele strategie heeft bedacht om dit zo lang mogelijk te kunnen doen.”, joe), dramt men:

Wij, als actiegroep, roepen uw stichting (de Efteling, AN) dan ook op om te stoppen met het indoctrineren van kinderen met onderdrukkende stereotyperingen en om dit soort walgelijk racisme te verwijderen uit de publieke ruimte. Wij doen eerst beroep op uw moreel besef en hopen dat u de strijd tegen systematische onderdrukkingen plaatst boven geldelijk gewin maar zullen, wanneer u deze stereotyperingen niet verwijdert, overgaan tot acties tegen deze racistische stereotyperingen.

De terreur jegens kinderen van de anti-Piet milities bij sinterklaasintochten indachtig, is het begrijpelijk dat de Efteling hier op reageert. Dat is het vervelende van dergelijk gajes: met een klein kliekje kan men het dagje uit van vele, vele gezinnen versjteren. Dus gaat de Efteling ‘in gesprek’. En ongetwijfeld zal Monsieur Cannibale worden afgeschminkt, want morele chantage en dreigen met onrust voor de bezoekers is nou eenmaal effectief.

Het zal voor kleine kinderen, waar de attractie voor bedoeld is, zwart of blank, geen moer uitmaken hoe de kannibaal er precies uit ziet. Het is, net als Zwarte Piet en negerzoenen, geen halszaak. Maar als niemand het criminaliseren en met dreiging en geweld uitgummen van onschuldige fenomenen tegengaat, dan zullen we binnen afzienbare tijd toch in een behoorlijk enge wereld leven. Eentje waarin ‘gekwetst zijn’ een argument is, waarin ‘gekwetst zijn’ dreigen rechtvaardigt en waarin ‘gekwetst zijn’, ook al is het maar van een handvol mensen, onmiddellijk de overgrote meerderheid van ‘niet-gekwetsten’ tot dader en/of medeplichtige maakt aan het zelfgebreide leed. Tot de meerderheid maar weer toegeeft en de safe space weer een stukje onvrijer maakt.