Binnenland

Buren weggepeste homo’s Amsterdam Nieuw-West: ‘het verhaal is een leugen’

06-07-2016 14:13

De buren van het weggepeste homostel hebben hun kant van de zaak belicht, en dit gezin schetst een heel ander beeld van de gebeurtenissen dan Daan Winter-Stroman op zijn Facebookpagina eerder deze week.

Volgens Winter-Stroman was er sprake van homohaat, bedreigingen en zelfs agressie tegen de hond van het echtpaar. Politie en gemeente lieten het volgens het stel dusdanig afweten, dat zij hun toevlucht namen tot een hotel in afwachting van maatregelen, zoals een andere woning of een urgentieverklaring.

De kwestie zorgde voor veel ophef en kwam zowel landelijk (VNL stelde kamervragen) als lokaal in Amsterdam op de politieke agenda.

Politie: ‘homogerelateerd geweld niet te staven’

Nu spreken de buren van het stel en zij stellen dat het verhaal van Daan en Willem beslist onjuist is.

Iedereen neemt maar klakkeloos aan dat wat Daan en Wim schrijven de waarheid is, maar het is vrijwel geheel verzonnen. Vrijwel niemand kwam bij ons om onze kant te horen’, zegt de 69-jarige moeder tegen De Telegraaf. ‘Geloof me: wij hebben absoluut niets tegen homo’s. Voor ons maakt het niet uit of je nu Christen, Turk, Nederlander of homoseksueel bent.

Volgens de buren ging het om een gewone burenruzie over geluidsoverlast, waarbij er over en weer sprake zou zijn van scheldpartijen, maar zeker niet van agressie wegens de geaardheid van de mannen. De politie onderschrijft dat homogerelateerd geweld ‘niet te staven’ was. Ook suggereren de buren dat het echtpaar op een andere woning uit is, wat met een urgentieverklaring van de gemeente sneller voor elkaar is dan via reguliere procedures. Ook de buren zijn in de nasleep van de rel inmiddels ondergedoken en zij deden eveneens aangifte.