Buitenland

Betogers Louisiana eisen rechtvaardigheid na doodschieten zwarte man door politie

07-07-2016 09:26

“Black lives matter!”, riepen demonstranten gisteravond voor de winkel in het Amerikaanse Baton Rouge in Louisiana waar dinsdag een donkere man werd doodgeschoten door de politie. Enkele honderden mensen woonden er een wake bij voor Alton Sterling (37), die om het leven kwam door meerdere van dichtbij afgevuurde politiekogels. Tijdens de vreedzaam verlopen bijeenkomst riepen demonstranten om rechtvaardigheid.

Video: Man tegen de grond gewerkt en doodgeschoten

De politie onderzoekt de toedracht en heeft de twee betrokken agenten met verlof gestuurd. Inmiddels zijn meer videobeelden van de worsteling en daarop volgende schietpartij op internet verschenen. Daarop is te zien hoe de politiemensen Sterling tegen de grond werken en onder schot houden. Terwijl de man schijnbaar roerloos op de grond ligt, roept een van de agenten: “Hij heeft een vuurwapen”, waarop de ander de man in de borst schiet.

Let op: mogelijk schokkende beelden

https://www.youtube.com/watch?v=AcfvyGzYefU

In totaal klinken vijf a zes schoten. Daarna haalt een agent iets uit de rechterbroekzak van de man. Of dat zijn wapen was, heeft de politie nog niet bekendgemaakt. Wel maken de beelden duidelijk dat de man geen wapen in zijn handen had. Volgens de man die het geweld filmde, winkelier Abdullah Muflahi, vormde Sterling geen bedreiging voor de agenten toen hij werd doodgeschoten.

De agenten zaten achter Sterling aan, omdat er een melding over een bedreiging met een vuurwapen was binnengekomen en ze hem daarvan verdachten.

(TPO/ANP)