Buitenland

Policorwatch: misogynie (fluiten naar vrouwen) strafbaar als ‘hate crime’

14-07-2016 12:00

Okee, het wordt steeds enger met de policor-eskaders die rechten van anderen beperken om zelf zo min mogelijk triggers in hun enorme safe space te hoeven zien. In het Britse Nottinghamshire gaat de politie misogynie als hate crime behandelen. Onder misogynie (vrouwenhaat) vallen voortaan zaken als lastigvallen, seksueel getinte opmerkingen maken en ongevraagd fotograferen. Dit onder de noemer ‘ongewenst of ongevraagd fysiek of verbaal contact of interactie.’

Over fysiek contact kunnen we heel duidelijk zijn: je blijft sowieso met je poten van een ander (m/v) af. Verbaal contact bestempelen tot hate crime is echter bizar en ondoenlijk. Zomaar iets zeggen tegen een vrouw op straat is dus nu strafbaar? Gezien het feit dat vrouwen natuurlijk zielige slachtoffers zijn die beschermd moeten worden en beslist nooit irrationeel en/of uit rancune handelen, wat kan er mis gaan met zulke richtlijnen en wetgeving? Oh ja wacht: we creĆ«ren een heel nieuwe categorie ‘slachtoffers’ en ‘daders’ in plaats van burgers die in staat moeten worden geacht tot op zekere hoogte met elkaars onhebbelijkheden te kunnen omgaan.

Iedere vrouw weet hoe irritant het is om langs een sissend en joelend groepje mannen te moeten lopen, maar is dat gedrag een misogyne hate crime? Negeren of van je af bijten is geen optie meer? En het “goeiemorrege schat!” van de vuilnisman dan, dat is ook ‘ongevraagde verbale interactie’, dus een hate crime. Daarnaast zijn deze nieuwe regels pure discriminatie, mannen moeten zich kennelijk wel ‘ongewenst of ongevraagd fysiek of verbaal contact of interactie’ laten welgevallen.

Het engste is nog wel het zinnetje over ongevraagd fotograferen. Als dat een ‘hate crime’ wordt, is de persvrijheid in het geding, die stelt dat iedere burger op de openbare weg mag filmen en fotograferen. Natuurlijk is een perv die in het park zonnebadende dames fotografeert niet bezig met vrije nieuwsgaring, maar het is gezonder om die enkele viezerik dan maar als collateral damage van persvrijheid te beschouwen, dan om een beperking van een fundamenteel recht als bijvangst van betuttelende slachtofferwetgeving te accepteren. Stel dat een vrouw niet gefotografeerd wenst te worden door een journalist, ze hoeft maar ‘hate crime‘ te roepen en hop, kat in het bakkie. Een man heeft die mogelijkheid niet, zie daar nog een fundamentele rechtsongelijkheid op basis van sekse.

Mensen tegen irritant gedrag beschermen door ze tot slachtoffer van een hate crime te bombarderen, de samenleving wordt er niet weerbaarder op zo, en al helemaal niet vrijer.