Binnenland

Politiemol van Marokkaanse afkomst tipt criminelen, sloopt diversiteitsbeleid politie

14-07-2016 16:16

De Haagse politieman die op 1 juni werd aangehouden op verdenking van lekken heeft waarschijnlijk informatie over hennepkwekerijen doorgespeeld aan hennepdieven. Hij werkte volgens het Openbaar Ministerie als ‘mol’ voor een criminele organisatie.

De nu 28-jarige agent van Marokkaanse afkomst heeft volgens de recherche structureel Marokkaans-Nederlandse criminele handlangers van vertrouwelijke politie-informatie voorzien, meldt NRC. (Betaalmuurlink, NRC haat internet.) De handlangers pleegden dan ripdeals, diefstallen en overvallen, soms met grof geweld, en waren dus altijd eerder dan de politie ter plaatse om zich de drugs toe te eigenen. De agent blijft nog zestig dagen langer in voorarrest, meldde het OM donderdag nadat de raadkamer van de rechtbank Den Haag daartoe woensdag had besloten. Hij wordt verdacht van corruptie, schending ambtsgeheim, het medeplegen van inbraken en deelname aan een criminele organisatie.

Vanwege de afkomst van de agent bestaat ook de vrees dat het diversiteitsbeleid van de politie averij heeft opgelopen. NRC citeert een anonieme bron:

“De nu aangehouden politieman werd vorig jaar nog door de korpsleiding in Den Haag in het zonnetje gezet als een modelagent. Hij werd gehuldigd door zijn bazen en kreeg extra beloning vanwege zijn vele goede werk. Zijn arrestatie is een enorme slag voor het korps” De angst bestaat binnen politie en justitie dat deze corruptiezaak korpsen kopschuw maakt agenten van buitenlandse afkomst aan te trekken.

Behalve de twee Hagenaars zijn ook twee mannen van 27 en 29 jaar uit Leidschendam aangehouden. Zij worden verdacht van inbraken en pogingen daartoe alsmede het uitvoeren van voorbereidingshandelingen voor een inbraak. Ook een 25-jarige vrouw uit Moordrecht werd in juni aangehouden, maar zij zit niet langer vast. Zij wordt verdacht van medeplichtigheid aan schending van het ambtsgeheim.

Volgens het OM is het onderzoek naar de bende nog in volle gang. Het is de verwachting van het OM dat de verdachten in voorarrest op 9 september voor het eerst in een zogenaamde pro-formazitting voor de rechtbank in Den Haag moeten verschijnen.

(ANP/TPO)