Buitenland

Leger neemt macht over in Turkije

15-07-2016 21:52

Het Turkse leger heeft vrijdagavond de macht overgenomen. Dat melden de strijdkrachten. In Ankara en Istanbul zijn militairen zichtbaar op straat. President Erdogan is ondertussen aanwezig op een Euro-Aziatische-top in Mongolië. De gebeurtenissen in de nacht van vrijdag op zaterdag leest u hieronder terug.

Update 02.09 -Explosie bij parlement Ankara

Bij het Turkse parlement in Ankara heeft zaterdagochtend een forse explosie plaatsgevonden, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. Eerder in de nacht omsingelden tanks het parlementsgebouw in de Turkse hoofdstad. Ook in Istanbul zou sprake zijn van een grote explosie gemeld. Over de achtergrond is niets bekend. Uren na het begin van de staatsgreep vliegen er nog steeds helikopters over de miljoenenstad aan de Bosporus.

Update 01.29 – NOS-cameraploeg aangevallen bij Turks consulaat in Rotterdam

Update 01.15 -‘Helikopter met coupplegers boven Ankara neergehaald’

Een helikopter met aan boord plegers van de staatsgreep in Turkije zou zijn neergeschoten door een straaljager van de Turkse luchtmacht. Dat meldde televisiezender NTV.

De helikopter zou eerder vrijdagavond boven de Turkse hoofdstad Ankara hebben gevlogen.

Update 01.14 – Leger schiet op burgers

Update 00.41 – Bert Koenders formeert crisisteam

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is een crisisteam opgericht om de ontwikkelingen in Turkije te volgen. Ook kunnen ze hulpvragen van Nederlanders beantwoorden.

Update 00.21-BuZa: Nederlanders in Turkije moeten binnenblijven

Update 00.15 – Tanks openen vuur bij Turks parlement in Ankara

Shots fired. Dat meldt het ANP.

Update 00.09 – VNL wil Kamer terug van reces voor Turkije-debat

De Tweede Kamerfractie van VNL wil de Kamer terugroepen van reces in verband met de crisissituatie in Turkije. Tweede Kamerlid Louis Bontes: “De uitgeroepen militaire staatsgreep heeft grote implicaties. Zo moet er duidelijkheid komen over de veiligheidssituatie van de  tienduizenden Nederlanders die nu vastzitten in het land. Ook de NAVO-positie, de Turkse rol in de strijd tegen ISIS en de vluchtelingendeal moeten besproken worden.”

Update 23.57 -GroenLinks-EP’er Judith Sargentini maakt goede grap

Doet ze goed.

Update – 23.47 – KLM stopt met vliegen op Turkije

Een KLM-toestel dat met 184 passagiers aan boord onderweg was van Amsterdam naar Istanbul, keert vrijdagavond terug naar Schiphol. Omdat het onzeker is hoe de situatie in Turkije zich ontwikkelt, heeft de luchtvaartmaatschappij besloten het vliegtuig te laten omkeren.

Update 23.39 – Erdogan spreekt natie toe via smartphone

De Turkse president Erdogan roept Turken op de straat op te gaan. Dat deed hij via zijn smartphone op CNN Turkije.

Update 23.19 – Turks leger heeft staatsomroep in handen, leest verklaring voor

Het Turkse leger heeft via de staatsomroep TRT een verklaring laten voorlezen. Daarin werd onder meer gezegd dat het leger de controle heeft overgenomen van luchthavens en enkele strategische plaatsen in Istanbul.

De omroeper van de TRT meldde dat de verklaring werd voorgelezen na orders van het leger. Het leger kondigde in de verklaring verder aan dat de staat van beleg is afgekondigd en dat er zo snel mogelijk een nieuwe grondwet komt.

Update 23.05 – Burgemeester Ankara roept mensen op de straat op te gaan

De pro-Erdogan burgemeester van Ankara roept de bevolking op de straat op te gaan.

 

Update 22.45 -Al het vliegverkeer van en naar  Istanbul stilgelegd

Het vliegverkeer van en naar het vliegveld Ataturk bij Istanbul is vrijdag gestaakt. Dat gebeurde na berichten dat het leger, of een deel daarvan, een staatsgreep had gepleegd.

Volgens lokale media waren schoten gehoord bij het hoofdkwartier van de politie in Istanbul. In Ankara zouden militairen bij het hoofdkwartier van het leger zijn gegijzeld.

Update 22:29: Turkse strijdkrachten melden: Wij hebben de macht overgenomen.

Het Turkse leger heeft verklaard de macht te hebben overgenomen. Dat gebeurde even nadat premier Binali Yildirim had gemeld dat een klein deel van het leger een poging tot een coup had gedaan.

In een verklaring vrijdagavond zegt het leger onder andere dat de mensenrechten zullen worden gerespecteerd en dat alle banden met het buitenland zullen worden gehandhaafd. Verder zal de wet worden gehandhaafd en de eerste prioriteit blijven.

Update 22:19: Een groep “buiten de leiding” van het leger zou de couppoging hebben ondernomen. Stategisch belangrijke posities worden in de steden nu ingenomen door het leger. Verscheidene Twitteraars meldden eerder al dat op sommige plekken de politie ontwapend werd door militairen.

Couppoging

De Turkse premier Yildirim zou ondertussen hebben bevestigd dat er een couppoging gaande is. Een groep binnen het leger heeft volgend de eerste berichten het hoofdkwartier van het leger overgenomen. De premier bezweert dat zij in hun opzet niet zullen slagen. “De verantwoordelijken zullen de hoogste prijs betalen”.

Militairen zouden tegen op straat aanwezige burgers hebben gezegd dat ze beter naar binnen kunnen gaan. Het leger heeft inmiddels ook staatszender TRT overgenomen.