Buitenland

Terreuraanslag Nice: dodental opgelopen tot 84

15-07-2016 08:59

De aanslag met de gehuurde truck die op een menigte Quatorze Juilletvierders inreed op de Promenade des Anglais in Nice, heeft tot nu toe 84 levens geëist. 18 mensen verkeren nog in kritieke toestand. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vrijdag gemeld. Ooggetuigen spreken van een avond vol horror.

Dit bericht is een vervolg op de live berichtgeving van gisteren. Dit bericht wordt niet meer aangevuld, verder nieuws rond de aanslag in Nice vindt u in de recente berichten op deze site.

Update 12:35

Video van de bestorming van de truck en de schietpartij met de dader

Update 12:23

Er zijn ook niet-Franse doden te betreuren, waaronder twee Amerikanen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zoekt uit of er ook Amerikaanse gewonden zijn gevallen. Het departement roept Amerikanen in Nice op “rechtstreeks contact op te nemen met familie om te laten weten dat je veilig bent”. Bij de aanslag zouden ook drie Duitsers en een Russin zijn omgekomen.

Update 12:00

Er is een Twitteraccount ingesteld om vermisten na de aanslag terug te vinden.

Update 11:55

Verwarring over de naam van de dader: de man die donderdag met een vrachtauto een bloedbad aanrichtte in Nice, was volgens Franse media een 31-jarige Fransman van Tunesische komaf uit het noorden van dezelfde stad. De krant Nice-Matin meldde dat hij Mohamed Lahouaiej Bouhlel heette en dat zijn woning vrijdag wordt doorzocht. In media circuleerde eerder ook een andere naam van de dader, Antwan Kumiya.

Update 11:20

Nice Matin meldt dat er ruim vijftig gewonde kinderen in het Lenval-ziekenhuis te Nice zijn opgenomen na de aanslag.

Update 11:15

Het Franse televisiestation France Télévisions biedt excuses aan voor het tonen van schokkende beelden na de aanslag in Nice. In een verklaring laat de zender weten dat er sprake was van een ‘inschattingsfout’ die ‘door omstandigheden’ gemaakt is. Volgens de zender is het uitzenden van dergelijke beelden niet in overeenstemming met de journalistieke principes van het bedrijf.

Overzicht islamitische terreur in Frankrijk

Update 10:45

Premier Valls heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd, van 16 tot 18 juli.

Update 10:30

De man die donderdag met een vrachtauto een bloedbad aanrichtte in Nice, is volgens Franse media de 31-jarige Antwan Kumiya uit dezelfde stad. In zijn woning wordt vrijdag huiszoeking verricht. Kumiya was een Tunesiër met een verblijfstatus in Frankrijk. De naam is door de autoriteiten nog niet bevestigd.

Update 10:25

‘De Tour wacht op niemand’, zo wil het cliché. De dertiende etappe gaat dan ook gewoon van start, zij het met extra veiligheidsmaatregelen en een minuut stilte vooraf.

Update 9:20

Nice-Matin journalist Damien Allemand verklaarde dat het vuurwerk was afgelopen en dat het publiek huiswaarts keerde toen ze lawaai en geschreeuw hoorden. “Een fractie van een seconde later kwam een enorme witte vrachtwagen met hoge snelheid aanrijden, zigzaggend om zo veel mogelijk mensen te raken. Ik zag lichamen als kegels wegvliegen waar hij reed. Ik heb geluiden en gehuil gehoord dat ik nooit zal vergeten.”

Update 9:10

Patrick Calvar, de leider van de Franse veiligheidsdienst Direction générale de la sécurité intérieure (DGSI), heeft op 24 mei verklaringen afgelegd over de veiligheidstoestand in Frankrijk. Daarin zei hij onder meer dat ISIS in Europa meer en meer gebruik zou gaan maken van autobommen. Ook sprak hij zijn zorgen uit over mogelijke gewelddadige confrontaties tussen islamitische en extreemrechtse burgers. “Nog een of twee aanslagen en het is zo ver,” aldus Calvar vorige maand.

Identiteitsbewijs in vrachtwagen

In de cabine van de vrachtwagen die donderdagavond inreed op een mensenmenigte in Nice is een identiteitsbewijs gevonden op naam van een 31-jarige man die de Franse en Tunesische nationaliteit heeft. Of het ook van de dader was, wordt nagetrokken, melden Franse media. Volgens de zender BFMTV was de vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd enkele dagen geleden verhuurd aan degene op wiens naam het identiteitsbewijs stond. De man was hij bij de politie bekend voor geweldsmisdrijven en vuurwapengebruik, maar stond niet te boek als geradicaliseerd. Bij de inlichtingendiensten was hij niet bekend.Franse media meldden op basis van bronnen bij de politie dat in de vrachtwagen ook een pistool, een niet-werkende granaat en nepvuurwapens.

President Hollande verlengt noodtoestand

Frankrijk verlengt de noodtoestand die het invoerde na de terroristische aanslagen in Parijs vorig jaar november, met drie maanden. Dit zei president François Hollande op een persconferentie naar aanleiding van de aanslag in Nice. Donderdag had Hollande nog gezegd dat er een eind zou komen aan de noodtoestand. Frankrijk verlengde de noodtoestand tweemaal eerder, waardoor de politie extra bevoegdheden kreeg en andere veiligheidsmaatregelen werden ingevoerd. Hollande, die op de persconferentie sprak van een terroristische aanslag, kondigde aan later op vrijdag naar Nice te reizen om steun te betuigen aan de stad.

Ook gaat Frankrijk zijn aanvallen in Syrië en Irak intensiveren. Volgens de president moet Frankrijk zich blijven verdedigen tegen bedreigingen.

Internationale reacties

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanslag in Nice hard veroordeeld. Obama noemde het voorval een “afschuwelijke terroristische aanval” en veroordeelt de aanslag “in de meest krachtige bewoordingen”. De president bood Frankrijk direct hulp aan bij het onderzoek. Volledig statement hier. Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zou vandaag zijn running mate bekend maken, maar stelt deze persconferentie uit.

“Europa staat verenigd achter het Franse volk en de regering in de strijd tegen geweld en haat.” Met die woorden heeft de president van de Europese Unie Donald Tusk op de aanslag in Nice gereageerd. Premier Mark Rutte heeft geschokt gereageerd op de aanslag in Nice. “Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag. Na de gruwelijke aanslagen van vorig jaar in Parijs wordt Frankrijk nu weer hard getroffen. Onze gedachten zijn op dit moment bij de slachtoffers, de nabestaanden en bij het Franse volk en haar leiders, die wederom zwaar op de proef worden gesteld.” Rutte heeft condoleances overgebracht aan de Franse regering. Zowel Tusk als de minister-president zijn momenteel in Mongolië voor een top tussen Europa en Azië.

De kersverse Britse premier Theresa May heeft geschokt gereageerd op de aanslag in Nice. “Onze gedachten zijn bij allen die door deze vreselijke gebeurtenis zijn getroffen, op wat een nationaal feest had moeten zijn.” Het Verenigd Koninkrijk heeft volgens verschillende media direct het reisadvies aangepast voor Frankrijk. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Frankrijk de volledige solidariteit van Duitsland toegezegd. “Duitsland staat in de strijd tegen het terrorisme zij aan zij met Frankrijk. En ik ben er zeer van overtuigd dat wij, ondanks alle moeilijkheden, deze strijd zullen winnen.” Ook Merkel is op dit moment in Mongolië.

Koning Willem-Alexander heeft gereageerd op de aanslag in Nice. “Ons hart gaat uit naar de slachtoffers van de aanslag in Nice. Frankrijk werd op de dag van zijn nationale feestdag zwaar getroffen. Wij leven intens mee met allen die nu rouwen om hun dierbaren of in tergende onzekerheid verkeren.” Diverse Kamerleden reageerden ook met afschuw en verbijstering. Of er ook Nederlanders onder de de doden en gewonden zijn, is nog niet duidelijk.